8/11/23

40ος ΑΜΑ Ειδικές Οδηγίες Συμμετοχής

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023 | ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ 2023

Ώρα εκκίνησης: 9.00πμ


Ηλικιακό Όριο Συμμετοχής

Στον Mαραθώνιο Δρόμο μπορούν να συμμετέχουν άτομα άνω των 18 ετών (γεννημένοι το 2005 και μεγαλύτεροι).
ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Πριν ξεκινήσετε από το σπίτι

Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας τα ακόλουθα:

• Τον αριθμό συμμετοχής και τις παραμάνες (το chip χρονομέτρησης είναι ενσωματωμένο στον αριθμό συμμετοχής),
• Τον ειδικό ανακυκλώσιμο σάκο για τα ρούχα, στον οποίο θα πρέπει να έχει κολληθεί το αυτοκόλλητο με τον αριθμό συμμετοχής του δρομέα με τρόπο που αυτός να είναι ευκρινής.
• Τα στεγνά ρούχα που θα χρειαστείτε μετά τον αγώνα.

Μεταφορά δρομέων στον χώρο της εκκίνησης

Η (απευθείας και χωρίς ενδιάμεσες στάσεις) μεταφορά των συμμετεχόντων στον χώρο εκκίνησης, γίνεται με λεωφορεία από έξι (6) διαφορετικά σημεία στο κέντρο της Αθήνας, από τις 05:30' έως τις 06:45'. Μετά τις 06:45' δεν είναι δυνατή η μεταφορά των συμμετεχόντων με μεταφορικά μέσα της Οργανωτικής Επιτροπής του ΑΜΑ.  Προσοχή: η τελευταία αναχώρηση λεωφορείου από το σταθμό Συγγρού-Φιξ θα γίνει στις 06:15'.

Σημεία επιβίβασης:

1. Στάση μετρό Γραμμή 2 «Συγγρού-Φιξ», κατά μήκος της λεωφόρου Συγγρού, επιβίβαση από την πλευρά της ανόδου (έξοδος «Συγγρού»). Προσοχή: Τελευταία αναχώρηση λεωφορείου από το σταθμό Συγγρού-Φιξ θα είναι στις 06:15'.

2. Στάση μετρό Γραμμή 2 & 3 «Σύνταγμα» α) κατά μήκος της λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας από την πλευρά της Βουλής των Ελλήνων / μνημείο «Άγνωστου Στρατιώτη») και β) κατά μήκους της οδού Βασ. Γεωργίου μπροστά στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια.

3. Στάση μετρό Γραμμή 2 «Πανεπιστήμιο», κατά μήκος της Λεωφόρου Πανεπιστημίου από την πλευρά του Πανεπιστημίου

4. Στάση μετρό Γραμμή 3 «Ευαγγελισμός», κατά μήκος της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας από την πλευρά της ανόδου

5. Στάση μετρό Γραμμή 3 «Κατεχάκη», κατά μήκος της Λεωφόρου Μεσογείων από το ρεύμα ανόδου προς Αγ. Παρασκευή

6. Στάση Ηλεκτρικού Ομόνοια κατά μήκος της Λεωφόρου Πανεπιστήμιου και της Λεωφόρου 3ης Σεπτεμβρίου επί της πλατείας Ομονοίας

Για να επιτευχθεί διασπορά της προσέλευσης των δρομέων στα διάφορα σημεία επιβίβασης, προτείνεται στους δρομείς να χρησιμοποιήσουν όλους τους σταθμούς επιβίβασης.

Η επιβίβαση των συμμετεχόντων στα λεωφορεία της διοργάνωσης για τη μετακίνησης τους από την Αθήνα προς το Μαραθώνα, θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τους υγειονομικούς κανονισμούς του ΕΟΔΥ, που αφορούν στις επιβατικές μεταφορές, με χρήση λεωφορείων και ΕΔΧ οχημάτων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για την αποφυγή ταλαιπωρίας, η Οργανωτική Επιτροπή του ΑΜΑ συνιστά στους δρομείς να μη χρησιμοποιήσουν δικά τους μέσα μεταφοράς προς την Αφετηρία. Οι δρομείς που θα μεταβούν στην εκκίνηση με δικά τους μέσα πρέπει: (α) να βρίσκονται στο χώρο της εγκατάστασης (χώρος αφετηρίας/ Μαραθώνας) τουλάχιστον μία ώρα πριν από την ώρα εκκίνησης του αγώνα, δηλαδή το αργότερο ως τις 08:00', λαμβάνοντας υπόψη και την απόσταση που θα πρέπει να διανύσουν οι δρομείς περπατώντας από το parking αποβίβασής τους ως την αφετηρία (περίπου 800μ.), (β) να λάβουν υπόψη τους ότι στη διαδρομή του Μαραθωνίου θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Μαραθώνος από τις 08:00'.

Χώροι Προθέρμανσης Δρομέων

Οι δρομείς μπορούν να προθερμαίνονται στον ελαστικό τάπητα (ταρτάν) του Στάδιού, το οποίο βρίσκεται εντός της εγκατάστασης εκκίνησης του Μαραθωνίου Δρόμου.

Διαχείριση Προσωπικών Αντικειμένων και Ιματισμού

Οι δρομείς πρέπει να τοποθετήσουν τα προσωπικά αντικείμενα και τον ιματισμό τους μέσα στον ειδικό σάκο, τον οποίο θα παραλάβουν μαζί με τον αριθμό συμμετοχής τους από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Δρομέων. Η Οργανωτική Επιτροπή δεν αποδέχεται άλλα σακίδια, τσάντες κλπ., εκτός από τους ειδικούς σάκους που η ίδια διαθέτει στους δρομείς.

Προσοχή: Πάνω στο σάκο πρέπει να κολληθεί το αυτοκόλλητο με τον αριθμό συμμετοχής του δρομέα με τρόπο που αυτός να είναι ευδιάκριτος. Ο σάκος πρέπει να είναι καλά κλεισμένος και να μην περιέχει ταξιδιωτικά έγγραφα, χρήματα, τιμαλφή ή φάρμακα. O ΣΕΓΑΣ και η Οργανωτική Επιτροπή του ΑΜΑ δεν φέρουν καμία ευθύνη σε περίπτωση απώλειας αντικειμένων αξίας. 

 Προσοχή: Όσοι σάκοι δεν παραλαμβάνονται μετά την λήξη του αγώνα, συγκεντρώνονται και αποθηκεύονται στο Γραφείο Μαραθωνίου του ΣΕΓΑΣ για διάστημα 15 ημερών.
Μετά από αυτό το διάστημα οι σάκοι και το περιεχόμενό τους απορρίπτονται.


Μέχρι τις 08:20' (το αργότερο 40 λεπτά πριν από την πρώτη εκκίνηση του Μαραθωνίου Δρόμου), οι δρομείς πρέπει να παραδώσουν τους ειδικούς σάκους με τα ρούχα και τα προσωπικά τους αντικείμενα στα φορτηγά με το σήμα της Μεταφορικής, τα οποία θα βρίσκονται 150 μέτρα μπροστά από την Αψίδα Εκκίνησης (μετά το φανάρι αφετηρίας), για να μεταφερθούν στον τερματισμό.  Η τοποθέτηση των ειδικών σάκων μέσα στα οχήματα μεταφοράς ρουχισμού, γίνεται με βάση τον αριθμό συμμετοχής κάθε δρομέα. Τα οχήματα μεταφοράς ρουχισμού φέρουν ενδείξεις με τους αριθμούς συμμετοχής των δρομέων, τους σάκους των οποίων διαχειρίζονται εθελοντές/ντριες της διοργάνωσης, και βρίσκονται στη διάθεση των δρομέων για την εξυπηρέτησή τους.

Προτείνεται στους δρομείς αμέσως μετά την αποβίβασή τους από το λεωφορείο να παραδώσουν τον ειδικό σάκο ρουχισμού τους στα αντίστοιχα οχήματα μεταφοράς ρουχισμού, σύμφωνα με τον αριθμό συμμετοχής τους.

Επίσης, προτείνεται ένθερμα στους δρομείς, λίγα λεπτά πριν από την είσοδό τους στο block εκκίνησης, να αφήσουν στο ειδικό καλάθι συλλογής ρουχισμού, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο των δύο blocks (πριν την εκκίνηση) στην ευθεία της εκκίνησης, τον πρόχειρο και ελαφρύ ρουχισμό τους. Η Οργανωτική Επιτροπή του ΑΜΑ, σε συνεργασία με φορείς, θα συλλέξει τον εξοπλισμό/ρουχισμό αυτό, ο οποίος, κατόπιν διαλογής, θα διατεθεί για κοινωνικό σκοπό.

Μετά τον τερματισμό, η παραλαβή των ειδικών ανακυκλώσιμων σάκων γίνεται με την επίδειξη του αριθμού συμμετοχής και με την υποστήριξη των εθελοντών/ντριων σε προκαθορισμένο χώρο επί της Λεωφόρου Βασ. Όλγας στο ύψος που βρίσκεται το σιντριβάνι του Ζαππείου, 200μ. δεξιά μετά την έξοδο από το προαύλιο του Παναθηναϊκού Σταδίου.

Τοποθέτηση Δρομέων στην Εκκίνηση (blocks εκκίνησης)

Όλοι οι δρομείς τοποθετούνται σε blocks στο χώρο της εκκίνησης σύμφωνα με τον αριθμό συμμετοχής τους και το χρώμα του. Το block αναγράφεται στον αριθμό συμμετοχής κάθε δρομέα.

Πάρτε θέση έγκαιρα στα blocks εκκίνησης με βάση το χρώμα και την αναγραφή στον αριθμό συμμετοχής σας! Δεκαπέντε λεπτά (15') πριν από την εκκίνηση όλοι οι αθλητές πρέπει να έχουν λάβει θέση στο αντίστοιχο block! Αν το κρίνετε απαραίτητο, μπορείτε να φορέσετε την «ειδική σακούλα ζεστασιάς» που σας προσφέρει η Οργανωτική Επιτροπή κατά την αποβίβασή σας στην Αφετηρία του Μαραθωνίου, για όση ώρα αναμένετε την εκκίνηση του δικού σας block. Θα κρατήσει το σώμα σας ζεστό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗΗ κατανομή των δρομέων σε blocks γίνεται σύμφωνα με τις επιδόσεις που πέτυχαν κατά την τελευταία τριετία (2021-2023) σε αγώνα με πιστοποιημένη διαδρομή (δείτε τους εδώ), όπως καταχωρήθηκαν από τους ίδιους στη δήλωση συμμετοχής τους και ελέγχθηκαν από το Γραφείο Μαραθωνίου του ΣΕΓΑΣ. Τυχόν μη αναγραφή ή αναγραφή λανθασμένης επίδοσης στη δήλωση συμμετοχής επιφέρει την αυτόματη κατάταξη των συγκεκριμένων δρομέων σε ένα από τα τελευταία blocks.


ΕΚΚΙΝΗΣΗ

Οι δρομείς του Αγώνα θα κατανεμηθούν σε διαφορετικά blocks. H παράταξη των blocks συμμετεχόντων, ορίζεται κατά μήκος της ευθείας εκκίνησης της αφετηρίας του μαραθωνίου δρόμου, στην προέκταση της εγκατάστασης πίσω από την αφετηρία αλλά και του σταδίου, εντός της εγκατάστασης.

Εφαρμόζεται η «εκκίνηση κατά κύματα» (“wave start”) και δίνονται συνολικά δεκατρείς 13 διαδοχικές εκκινήσεις για δώδεκα συν ένα (12 +1, βλ. εκκίνηση ΕΑΟΜ ΑμεΑ) διαφορετικά blocks.

Η ώρα εκκίνησης καθενός block είναι ενδεικτική και οριστικοποιείται δύο εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή το Μαραθωνίου.

Ώρα

BlockΑριθμός Συμμετοχόντων

09:00

1ο

20 Εlite athletes & 280 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α/Γ και
οι 500 επιδόσεις <3h00

09:02

2ο

οι επόμενες 1500 καλύτερες επιδόσεις <3h26

09:05

3ο

οι επόμενες 1600 καλύτερες επιδόσεις <3h39

09:08

4ο

οι επόμενες 1700 καλύτερες επιδόσεις <3h51

09:11

5ο

οι επόμενες 1700 καλύτερες επιδόσεις <4h00

09:14

6ο

οι επόμενες 1700 καλύτερες επιδόσεις <4h13

09:17

7ο

οι επόμενες 1700 καλύτερες επιδόσεις <4h27
09:20Extra Block: Εκκίνηση  Πανελλήνιου Πρωταθλήματος ΕΑΟΜ ΑμεΑ
09:23

8ο

οι επόμενες 1700 καλύτερες επιδόσεις <4h32m30s

09:26

9οοι επόμενες 1900 επιδόσεις <5h14 - 6h00

09:30

10ο

1900 επιδόσεις από >6h & χωρίς επίδοση
09:34

11ο

1900 επιδόσεις από >6h & χωρίς επίδοση
09:39

12ο

1900 επιδόσεις από >6h & χωρίς επίδοση
09:42ο τελευταίος δρομεάς περνάει τον τάπητα της εκκίνησης
17:42Τέλος χρονικού ορίου ολοκλήρωσης ΑγώναΚαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να τηρήσουν τους κανόνες που διέπουν την εκκίνηση και να ακολουθούν τις οδηγίες των στελεχών και των εθελοντών/ντριων της Οργανωτικής Επιτροπής.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η εκκίνηση αθλητών από blocks στα οποία δεν ανήκουν, ελέγχεται ηλεκτρονικά και επιφέρει τον αυτόματο αποκλεισμό τους και τη διαγραφή τους από τον πίνακα αποτελεσμάτων.


ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Χιλιομετρικές Ενδείξεις

Σχετική ένδειξη υπάρχει σε κάθε χιλιόμετρο της αγωνιστικής διαδρομής.

Τουαλέτες – WC

Χημικές τουαλέτες υπάρχουν στην εκκίνηση, στον τερματισμό και στους σταθμούς τροφοδοσίας του αγώνα.

Υγειονομική Κάλυψη στη Διαδρομή

Η Οργανωτική Επιτροπή της διοργάνωσης καλύπτει υγειονομικά τον αγώνα. Το ΕΚΑΒ και διασωστικές ομάδες είναι ο φορέας της υγειονομικής κάλυψης. Ιατρική βοήθεια παρέχεται στην αγωνιστική διαδρομή και στους χώρους της εκκίνησης και του τερματισμού. Τους τελευταίους δρομείς ακολουθεί ασθενοφόρο. Διασώστες/ Εθελοντές παροχής Πρώτων Βοηθειών βρίσκονται σε ολόκληρη την αγωνιστική διαδρομή παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες και επικοινωνώντας με τους υπεύθυνους της υγειονομικής κάλυψης των αγώνων.

Σταθμοί Τροφοδοσίας - Υδροδοσίας

Υπενθυμίζεται ότι δεν παρέχεται υπηρεσία προσωπικών ποτών στους σταθμούς τροφοδοσίας. Η υπηρεσία αυτή παρέχεται μόνο στους elite αθλητές, καθώς και στους αθλητές και τις αθλήτριες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος.

SERVICES AT START, FINISH AND INTERMEDIATE STATIONS

Start

MED

WC

water

       

 Timing Services

5km

MED

WC

water

       

 Timing Services

7,5km

 

WC

water

        

10km

MED

WC

water

isotonic

  energy gel    

 Timing Services

12,5km

 

WC

water

        

15km

MED

WC

water

isotonic

      

 Timing Services

17,5km

 

WC

water

        

20km

MED

WC

water

isotonic

 

energy gel

     bananas    

21,1 km

          

 Timing Services

22,5km

MED

WC

water

        

25km

MED

WC

water

isotonic

  

bananas

energy bars               crackers 

 Timing Services

27,5km

MED

WC

water

        

30km

MED

WC

water

isotonic

Coca cola

 

bananas

   

 Timing Services

32,5km

MED

WC

water

        

35km

MED

WC

water

isotonic

Coca cola

 

 bananas

 energy barscrackers 

 Timing Services 

37,5km

MED

WC

water

        

40km

MED

WC

water

isotonic

Coca cola

     

Timing Services

Finish

MED

WC

water

isotonic

  

bananas

  beveragesTiming Services

 Ανακύκλωση

Στο πλαίσιο υλοποίησης του περιβαλλοντικού προγράμματος του ΑΜΑ 2023, η απόρριψη των πλαστικών μπουκαλιών, και ποτηριών θα πρέπει να γίνεται στους χάρτινους και πλαστικούς κάδους μετά από τα τραπέζια υδροδοσίας, προκειμένου να διατηρείται καθαρή η διαδρομή και να προωθηθούν προς τελική ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση τα συλλεγόμενα απορρίμματα.

Στον τερματισμό τα υπολείμματα μπανάνας απορρίπτονται στους κάδους με τη σχετική σήμανση, ξεχωριστά από τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα απορρίμματα προκειμένου να προωθηθούν προς κομποστοποίηση.

Αργοί Αθλητές

Για την ολοκλήρωση του Μαραθωνίου Δρόμου έχει καθοριστεί χρονικό όριο οκτώ (8) ωρών. Σε περίπτωση που δρομέας δεν ολοκληρώσει την προσπάθειά του μέσα στο καθορισμένο χρονικό διάστημα (βλέπε παρακάτω: Χρονικό Όριο Ολοκλήρωσης του Αγώνα), τότε πρέπει να διακόψει την προσπάθειά του και να μεταφερθεί στον τερματισμό από τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής.  Εάν αποφασίσει να συνεχίσει με δική του ευθύνη, πρέπει να μετακινηθεί υποχρεωτικά στο πεζοδρόμιο και να συνεχίσει εκεί την προσπάθειά του. Το μέτρο επιβάλλεται για την ασφάλεια των δρομέων και την απρόσκοπτη ροή της κυκλοφορίας. Μετά τις αναγραφόμενες ώρες η μαραθώνια διαδρομή παραδίδεται τμηματικά στην κυκλοφορία των τροχοφόρων. Παρακαλούμε τους δρομείς να τηρήσουν τις παραπάνω οδηγίες για τη δική τους ασφάλεια.

Περισυλλογή Δρομέων που Εγκαταλείπουν

Τους δρομείς ακολουθεί λεωφορείο της Οργανωτικής Επιτροπής, το οποίο μεταφέρει στον τερματισμό όσους δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους. Εάν κάποιος δρομέας εγκαταλείψει, θα πρέπει να κατευθυνθεί προς τον πλησιέστερο σταθμό τροφοδοσίας ή να επικοινωνήσει με κάποιο στέλεχος ή εθελοντή της Οργανωτικής Επιτροπής σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής. Σε περίπτωση που κάποιος δρομέας δεν χρειάζεται ιατρική βοήθεια, μπορεί: α) να παραμείνει στο σημείο όπου σταμάτησε έως ότου τον περισυλλέξει όχημα της διοργάνωσης που θα τον μεταφέρει υποχρεωτικά στον τερματισμό, β) να περιμένει το λεωφορείο που ακολουθεί τους τελευταίους δρομείς, το οποίο περισυλλέγει τους αθλητές που εγκαταλείπουν, γ) να κατευθυνθεί προς τον τερματισμό με δική του ευθύνη.

Χρονικό Όριο Ολοκλήρωσης του Αγώνα

Για την ολοκλήρωση του Μαραθωνίου Δρόμου έχει καθοριστεί χρονικό όριο οκτώ (8) ωρών, στις 17:42' συνυπολογίζοντας τη χρονική καθυστέρηση όλων των διαδοχικών εκκινήσεων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι αθλητές που τυχόν συνεχίζουν την προσπάθειά τους πέραν του καθορισμένου χρονικού ορίου, σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής, πρέπει να γνωρίζουν ότι συνεχίζουν με δική τους ευθύνη. Η Τροχαία θα παραδίδει στην κυκλοφορία την αγωνιστική διαδρομή σταδιακά, μετά τη διέλευση και του τελευταίου δρομέα από τους σταθμούς τροφοδοσίας εντός του καθορισμένου χρονικού ορίου.

Ηλεκτρονική Χρονομέτρηση

Όλοι οι δρομείς πρέπει να φέρουν τον αριθμό συμμετοχής τους με το ενσωματωμένο chip χρονομέτρησης στον θώρακά τους και δεν πρέπει να καλύπτεται από ρουχισμό ή αντικείμενο. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση είναι ενδεχόμενο να μην καταγραφούν στα αποτελέσματα του αγώνα.

Σε ενδιάμεσα σημεία της διαδρομής του Μαραθωνίου (ανά 5 χιλιόμετρα και στο 21.1χλμ.), υπάρχουν ζώνες ελέγχου ηλεκτρονικής χρονομέτρησης για την καταγραφή των ενδιάμεσων χρόνων. Όποιος αθλητής δεν έχει ηλεκτρονική ένδειξη στην εκκίνηση, στους ενδιάμεσους σταθμούς (split timing zones) και στον τερματισμό, θα αποκλειστεί.

Το chip χρονομέτρησης μαζί με τον αριθμό του δρομέα υποδηλώνουν στο ηλεκτρονικό σύστημα την ταυτότητα του αθλητή και το block εκκίνησής του.  Μόνο οι αθλητές οι οποίοι: (α) συμμετέχουν στον αγώνα έγκυρα, (β) τοποθετούνται στο σωστό block εκκίνησης, (γ) παρουσιάζουν ένδειξη χρόνου στις ζώνες ηλεκτρονικού ελέγχου και (δ) τερματίζουν εντός του χρονικού ορίου ολοκλήρωσης του αγώνα, θα περιληφθούν στα τελικά αποτελέσματα – όπου ανακοινώνεται η τελική επίδοση και οι ενδιάμεσοι χρόνοι τους – και θα παραλάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής και επίδοσης.

Χρονόμετρα

Μπροστά από τον προπορευόμενο δρομέα υπάρχει όχημα με μεγάλο ψηφιακό χρονόμετρο στην οροφή. Επίσης, ψηφιακό χρονόμετρο υπάρχει στον τερματισμό.

Κανονισμοί

Η τήρηση των κανονισμών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (World Athletics - WA), της Διεθνούς Ένωσης Μαραθωνίων Δρόμων και Αγώνων Αποστάσεων (AIMS) και του ΣΕΓΑΣ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή και ισότιμη συμμετοχή όλων των δρομέων σε αυτό το μαζικό αθλητικό γεγονός.  Επιπλέον, απαιτείται η αμοιβαία κατανόηση και βοήθεια μεταξύ των δρομέων, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα, όπως επιβάλλουν το αθλητικό ήθος και οι αξίες που διαπνέουν τον Αυθεντικό Μαραθώνιο.  Μεμονωμένοι δρομείς αλλά και ομάδες δρομέων οφείλουν να σέβονται τους συναθλητές τους, να μην αλληλοεμποδίζονται στην προσπάθειά τους και να μην εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Ακουστικά επιτρέπονται κατά την διάρκεια του αγώνα. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στον αγώνα χωρίς αθλητική περιβολή.

Σε περίπτωση μη τήρησης των κανόνων οι κριτές του αγώνα και τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής μπορούν να αποκλείσουν αθλητές και να τους διαγράψουν από τον πίνακα αποτελεσμάτων μετά τον αγώνα, αξιολογώντας ενστάσεις, ηλεκτρονικό και οπτικό υλικό.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή αθλητών με αγωνιστικά ή χειρήλατα αγωνιστικά αμαξίδια. Η Οργανωτική Επιτροπή λόγω της μορφής της διαδρομής, της μεγάλης συμμετοχής δρομέων, των υποδομών – λειτουργιών για την ταυτόχρονη διεξαγωγή πολλαπλών αγώνων την ίδια μέρα, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και σε ολόκληρη τη μαραθώνια διαδρομή, μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των δρομέων μόνο με τους προαναφερθέντες όρους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή δρομέων συνοδεύοντας ζώα συντροφιάς, ούτε η συμμετοχή με υποστήριξη μηχανικού ή άλλου μέσου, π.χ. ποδήλατο, πατίνι, skates, rollers.

Πρόσβαση στην Αγωνιστική Διαδρομή - Παρακολούθηση Μαραθωνίου

Όλες οι αγωνιστικές διαδρομές είναι ελεύθερες από την κυκλοφορία των οχημάτων. Στο ρεύμα του δρόμου όπου τρέχουν οι αθλητές δεν έχουν δικαίωμα κίνησης οι μη συμμετέχοντες (θεατές, συνοδοί , κ.ά.), με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο. Το διπλανό ρεύμα από εκείνο των αθλητών παραμένει στη διάθεση της Τροχαίας, του ΕΚΑΒ και των οχημάτων υποστήριξης της διοργάνωσης.

Η κίνηση συνοδών ανάμεσα σε αθλητές, η παρεμπόδιση της κίνησής τους, η μη επίδειξη της ειδικής άδειας (διαπίστευση) και η μη συμμόρφωση στις οδηγίες της Τροχαίας και των υπεύθυνων της διοργάνωσης επιφέρει την άμεση αποβολή των παραβατών από τη διαδρομή και την ακύρωση των συνοδευόμενων αθλητών.

Η παρακολούθηση των αγώνων του ΑΜΑ από θεατές, συνοδούς και φίλους των δρομέων και η μετακίνησή τους επιτρέπεται μόνο με τους τρόπους που υποδεικνύονται στους ειδικούς χάρτες (Μετρό, συγκοινωνίες εκτός αγωνιστικής διαδρομής).  Δεν επιτρέπεται η συνοδεία αθλητών με μη μηχανοκίνητο μέσο (π.χ. ποδήλατο).


ΣΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ

Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στον αγώνα και ο τερματισμός δρομέων χωρίς αριθμό συμμετοχής. Η είσοδός τους στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα εμποδίζεται.

Επίσης, δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στον αγώνα και ο τερματισμός δρομέων συνοδεύοντας ζώο συντροφιάς, ούτε η συμμετοχή και ο τερματισμός με υποστήριξη μηχανικού ή άλλου μέσου, π.χ. ποδήλατο, πατίνι, skates.  Η είσοδός τους στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα εμποδίζεται.

Γραμμή Τερματισμού

Εισερχόμενοι στο χώρο του τερματισμού οι αθλητές ακολουθούν την πορεία που υποδεικνύεται από κριτές και εθελοντές και οριοθετείται από κώνους. Κατευθύνονται προς τη γραμμή τερματισμού τρέχοντας τα τελευταία 170μ. στο ταρτάν του Παναθηναϊκού Σταδίου. Ο τερματισμός των αθλητών γίνεται στην αριστερή πλευρά του Σταδίου.

Διαδικασίες και Παρεχόμενες Υπηρεσίες Μετά τον Τερματισμό

Αμέσως μετά τον τερματισμό όλοι οι δρομείς πρέπει να συνεχίσουν να βαδίζουν προς την έξοδο. Εάν χρειαστούν ιατρική βοήθεια, θα τους παρασχεθεί από το ιατρικό προσωπικό που βρίσκεται στην περιοχή του τερματισμού. Αμέσως μετά τον τερματισμό οι δρομείς παραλαμβάνουν το μετάλλιο τερματισμού και κατευθύνονται προς την έξοδο του Σταδίου χρησιμοποιώντας την ειδική ράμπα που περνάει πάνω από το αριστερό μαρμάρινο τοιχίο δίπλα στις πόρτες εισόδου και καταλήγει στα προπύλαια του Σταδίου.

Έξω από το Στάδιο παρέχονται στους τερματίζοντες δρομείς: νερό, ισοτονικά ποτά, χυμοί και μπανάνες. Κατόπιν οι δρομείς κατευθύνονται στον ειδικά διαμορφωμένο ανοικτό χώρο για να παραλάβουν τους σάκους τους με τα προσωπικά τους αντικείμενα. Οι δρομείς μπορούν να επιστρέψουν στις κερκίδες του Σταδίου ακολουθώντας τις υποδείξεις των εθελοντών για να παρακολουθήσουν τον τερματισμό των συναθλητών τους.

Πρόσβαση στην Περιοχή Τερματισμού

Η πρόσβαση στον αγωνιστικό χώρο του Σταδίου επιτρέπεται μόνο στους δρομείς που έχουν αριθμό συμμετοχής (bib number) και τερματίζουν, καθώς και στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής που έχουν τη σχετική ένδειξη στη διαπίστευσή τους. Συγγενείς, φίλοι, συνοδοί, προπονητές δεν θα πρέπει να επιδιώκουν την πρόσβαση στην περιοχή αυτή, διότι δυσκολεύουν τόσο τους δρομείς κατά την έξοδό τους όσο και τις προγραμματισμένες λειτουργίες της διοργάνωσης. Επίσης, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε οποιονδήποτε θελήσει να εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο του Σταδίου με άλλα μέσα (π.χ. ποδήλατο, πατίνι κ.λπ.). Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να ενημερώσουν τους συνοδούς τους για τους κανονισμούς αυτούς.

Απονομές Επάθλων

Σε όλους τους δρομείς που τερματίζουν επιτυχώς τον αγώνα δίνεται αναμνηστικό μετάλλιο. Έπαθλα (μετάλλιο και δίπλωμα) απονέμονται μόνο στους τρεις πρώτους της γενικής κατάταξης Ανδρών και Γυναικών του Μαραθωνίου, καθώς και στους νικητές και στις νικήτριες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μαραθωνίου Δρόμου του ΣΕΓΑΣ. Κύπελλο απονέμεται μόνο στον πρώτο αθλητή και στην πρώτη αθλήτρια του αγώνα.

Αποτελέσματα & Πιστοποιητικά Συμμετοχής

Κατά τη διάρκεια του αγώνα θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση για τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.athensauthenticmarathon.gr. Με τη λήξη κάθε αγώνα ανακοινώνονται άμεσα τα επίσημα αποτελέσματα των πρώτων δρομέων. Τα ανεπίσημα αποτελέσματα για όλους τους συμμετέχοντες ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης μετά τη λήξη των αγώνων δίνοντας τη δυνατότητα σε όποιον ενδιαφέρεται να υποβάλει έγγραφη ένσταση εντός πέντε (5) ημερολογιακών ημερών. Μετά την καταγραφή, διερεύνηση και επίλυση τυχόν ενστάσεων αναρτώνται τα Επίσημα Αποτελέσματα.

Μετά την ανακοίνωση των Επίσημων Αποτελεσμάτων και σε χρονικό διάστημα μερικών ημερών, οι δρομείς που συμπεριλαμβάνονται σε αυτά έχουν τη δυνατότητα να «κατεβάσουν» δωρεάν από την ιστοσελίδα του επίσημου Φωτογραφικού Πρακτορείου της διοργάνωσης (marathonphotos.live) τα ατομικά Πιστοποιητικά Συμμετοχής τους.

Φωτογραφικές Υπηρεσίες

Η Οργανωτική Επιτροπή συνεργάζεται με το διεθνές φωτογραφικό πρακτορείο Marathon Photos. Οι συμμετέχοντες μπορούν να προμηθευτούν φωτογραφικό υλικό από την ιστοσελίδα: marathonphotos.live.

Τηλεοπτική Κάλυψη

Ο αγώνας θα μεταδοθεί τηλεοπτικά με ζωντανή μετάδοση από την ΕΡΤ.