1/11/23

Χρήσιμες διατροφικές συμβουλές λίγες μέρες πριν τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

 Το μεγαλύτερο δρομικό γεγονός της χρονιάς απέχει μόλις λίγες ημέρες. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, που διοργανώνεται όπως κάθε χρόνο από τον ΣΕΓΑΣ, είναι εφέτος επετειακός, αφού γιορτάζει 40 χρόνια με συμμετοχές – ρεκόρ που ξεπερνούν τις 60.000.Δυναμικό παρών στην εφετινή, ιστορική διοργάνωση, με πολλές δράσεις που θα προσφέρουν μια ακόμη πιο συναρπαστική εμπειρία σε όσους συμμετέχουν, θα δώσει και ο ΟΠΑΠ, που είναι ο Μεγάλος Χορηγός της κορυφαίας γιορτής του αθλητισμού για 13η χρονιά.

Τα διατροφικά «ναι» και τα «όχι» λίγο πριν την εκκίνηση


Έντεκα ημέρες πριν την εκκίνηση του Αυθεντικού Μαραθωνίου, η Ειρήνη Μπαμπαρούτση, κλινική διαιτολόγος – αθλητική διατροφολόγος, διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και διατροφολόγος της Εθνικής Ομάδας Στίβου, μοιράζεται, μέσω του ΣΕΓΑΣ, χρήσιμες διατροφικές συμβουλές για όλους τους δρομείς:

"Δύο με τρεις εβδομάδες πριν τον μαραθώνιο πρέπει να έχει σταθεροποιηθεί το βάρος σας. Δεν κάνουμε τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλες αλλαγές στο βάρος για να μην έχουμε απώλεια δυνάμεων. Ταυτόχρονα το σίγουρο είναι ότι πρέπει να έχετε δοκιμάσει τον εφοδιασμό σας. Δεν δοκιμάζουμε καινούρια προϊόντα, δηλαδή τα τζελάκια, οι ηλεκτρολύτες, οι μπάρες και όλος ο εφοδιασμός που θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του αγώνα, θα πρέπει να έχει δοκιμαστεί", είναι οι αρχικές της συμβουλές.

Βιταμίνες και καλή ενυδάτωση


"Μιας και μειώνονται τα χιλιόμετρα μέχρι και την τελευταία εβδομάδα καλό είναι να μην υπερβάλλετε στην πρόσληψη του φαγητού, προκειμένου να μην έχουμε βάρος το οποίο θα σας επιβαρύνει κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας σε αντιοξειδωτικά. Δίνουμε μεγάλη προτεραιότητα στη βιταμίνη C και Ε σε κάποια μέταλλα, όπως ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, ο χαλκός και πάρα πολύ καλή ενυδάτωση, να είμαστε καλά ενυδατωμένοι και να είμαστε γεμάτοι ηλεκτρολύτες", τονίζει η Ειρήνη Μπαμπαρούτση.

Πηγή https://www.sport-fm.gr/