27/4/20

Οι αγώνες τρεξίματος από απόσταση


Επειδή όλοι οι αγώνες τρεξίματος σε άσφαλτο και σε βουνό έχουν αναβληθεί τελευταία βλέπουμε να διοργανώνονται αγώνες δρόμου από απόσταση. Καθώς έχουμε περιοριστεί στο σπίτι μας ή στην γύρω περιοχή οι αγώνες αυτοί φάνηκαν ως διέξοδος για κάποιους και κάποιες από εμάς, κυρίως ως μια συνέχεια στο τρέξιμο. Λάβαμε μέρος, τρέξαμε, παίξαμε, γελάσαμε και εντάξει! Ή μήπως όχι;
Έχω πάρει μέρος σε τρεις αγώνες από απόσταση, χωρίς αντίτιμο, 14,1 Χμ. (1/3 Μαραθωνίου), 10 Χμ. και Μαραθώνιο, με τρεις διαφορετικούς διοργανωτές. Η εμπειρία ήταν θετική, με υπέρ και κατά φυσικά.
Οι διοργανωτές των αγώνων από απόσταση είναι συνήθως έμπειροι προπονητές και διοργανωτές αγώνων αλλά και νέοι στο χώρο. Η εργασία γίνεται με υπευθυνότητα. Γίνεται δε κλήση και για νέους διοργανωτές.
Η διαδικασία για να λάβεις μέρος στον αγώνα είναι απλή. Δηλώνεις συμμετοχή με συνήθως μικρό αντίτιμο ή δωρεάν. Κάποιοι έχουν μικρό ή μεσαίο αντίτιμο (5€- 20€) το οποίο δίνεται σε κάποια οργάνωση ως φιλανθρωπία. Μερικοί έχουν δωρεάν δήλωση και χρεώνουν το μετάλλιο ή/και τη μπλούζα. Οι αριθμοί είτε δίνονται για εκτύπωση, είτε απλώς ανακοινώνονται. Φυσικά αν θέλεις φοράς τον αριθμό. Καταγράφεις το τρέξιμο σε κάποια ηλεκτρονική εφαρμογή σε κινητό η αντίστοιχο ρολόι και αποδεικνύεις την συμμετοχή σου. Είτε η καταγραφή είναι σύγχρονη (live) είτε ασύγχρονη και αφού την ολοκληρώσεις την επισυνάπτεις στη διοργάνωση για να βγουν τα αποτελέσματα.
Καθώς αυτός ο τρόπος τρεξίματος είναι νέος, ασυνήθιστος και όπως είναι φυσικό γεννά απορίες και δυσπιστία, υπάρχει μια κάποια χαλαρότητα στην εφαρμογή του. Επειδή η εποχή μας έχει τα τεχνικά μέσα ώστε να γίνουν σωστοί και αξιόπιστοι αγώνες με συγχρονισμό (live tracking), κάμερες και drones, μήπως κάποιοι, αρκετοί ή και όλοι οι αγώνες στα επόμενα χρόνια θα γίνονται από απόσταση και κατά μόνας;

Νικόλαος Γκουντούρας