6/4/20

Η πίτσα είναι πιο θρεπτικό πρωινό από ένα μπολ δημητριακών

Η πίτσα είναι πιο θρεπτικό πρωινό από ένα μπολ δημητριακών, σύμφωνα με διατροφολόγους.

Ένα κομμάτι πίτσα είναι καλύτερη επιλογή από ένα μπολ δημητριακά για πρωινό, σύμφωνα με την Αμερικανή διατροφολόγο, Chelsey Amer. Η διατροφολόγος υποστηρίζει ότι ένα κανονικό κομμάτι πίτσας έχει σχεδόν τις ίδιες θερμίδες με ένα μπολ δημητριακών με πλήρες γάλα, ενώ παράλληλα έχει και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Έτσι, ενισχύεται το αίσθημα του κορεσμού και νιώθουμε χορτάτοι περισσότερη ώρα. Προφανώς, αυτό εξαρτάται από το είδος της πίτσας.

Η πίτσα μπορεί να έχει περισσότερο λίπος, αλλά έχει λιγότερη ζάχαρη από τα περισσότερα δημητριακά. Η ζάχαρη δεν δίνει την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός. Δεν ικανοποιούν την πείνα, με αποτέλεσμα να τρώμε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα. Το 92% των καταναλωτών δεν τρώει μόνο μια μερίδα. Τρώμε από 43-114% φορές μεγαλύτερη ποσότητα από ό,τι πρέπει. Η συνιστώμενη ποσότητα δημητριακών είναι 30 γραμμάρια για τις νιφάδες που είναι πιο ελαφριές, δηλαδή 5-7 γεμάτες κουταλιές της σούπας, ενώ 45 γραμμάρια για τα πιο βαριά δημητριακά τύπου μούσλι, που αντιστοιχούν σε περίπου 4 κουταλιές της σούπας. Έτσι, δυο μερίδες με ζαχαρούχα δημητριακά με άπαχο γάλα, περιέχουν 350 θερμίδες, 6 γραμμάρια λίπος, 23 γραμμάρια ζάχαρη, 5.37 γραμμάρια πρωτεΐνη και 4 γραμμάρια φυτικές ίνες.
Αντίθετα, ένα μεγάλο κομμάτι πίτσα σπέσιαλ έχει 290 θερμίδες, 11 γραμμάρια λίπος, 13 γραμμάρια πρωτεΐνη και 3 γραμμάρια φυτικές ίνες. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει πως θα φάτε μόνο ένα κομμάτι πίτσα για πρωινό.
Ένα κανονικό κομμάτι πίτσας έχει σχεδόν τις ίδιες θερμίδες με ένα μπολ δημητριακών με πλήρες γάλα Παρ’ όλα αυτά, παραδέχεται ότι η πίτσα δεν πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά. «Μπορεί η πίτσα να είναι μια πιο υγιεινή επιλογή στα χαρτιά συγκριτικά με τα ζαχαρούχα δημητριακά. Η πρόληψη όμως νατρίου, υδατανθράκων και λίπους νωρίς το πρωί μπορεί να δώσει απότομα ενέργεια για μερικές ώρες, αλλά θα νιώθετε βαριοί όλη την ημέρα. Διαλύει κάθε προσπάθεια υγιεινούς διατροφής την υπόλοιπη ημέρα. Επίσης, κάποιες πίτσες περιέχουν και ζάχαρη στη σάλτσα τους» ανέφερε μια άλλη διατροφολόγος Melissa Rifkin από το Ιατρικό Κέντρο Montefiore στη Νέα Υόρκη.
Ένα κομμάτι πίτσας με λιγότερο τυρί, ζύμη ολικής αλέσεως και περισσότερα λαχανικά ή δημητριακά που είναι καλές πηγές υδατανθράκων ολικής αλέσεως και πλούσια σε φυτικές ίνες, ίσως είναι η καλύτερη επιλογή συγκριτικά με τα παραπάνω.

Πηγή: http://valueforlife.gr/