19/5/20

Ηνωμένο Βασίλειο – Κατασκευή ποδηλατολωρίδων και μηδενικός ΦΠΑ για αγορά ποδηλάτων



Σύμφωνα με την Ποδηλατική Ομοσπονδία, ποδηλατολωρίδες έκτακτης ανάγκης και μηδενικός ΦΠΑ στα ποδήλατα είναι μεταξύ των μέτρων που απαιτούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την καραντίνα.

Ο εθνικός εμπορικός φορέας για τη βιομηχανία ποδηλάτων, έχει προσεγγίσει την κυβέρνηση με ένα τολμηρό πακέτο προτάσεων για να κρατήσει τη χώρα σε κίνηση, καθώς μετριάζεται η καραντίνα λόγω του κορωνοϊού.
Η Ποδηλατική Ομοσπονδία δήλωσε, ότι λόγω της μειωμένης χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, θα ήταν πιθανή μια δραματική αύξηση των αυτοκινήτων στο δρόμο, εκτός εάν η ποδηλασία προωθείται ως εναλλακτική λύση.
Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνονται είναι, η γρήγορη κατασκευή ποδηλατολωρίδων, καθεστώς μηδενικού ΦΠΑ για όλα τα ποδήλατα και  επιδοτήσεις για επισκευές ποδηλάτων.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΠΟ, Steve Garidis, δήλωσε: «Η επιθυμία να ποδηλατήσουμε και να απολαύσουμε αξιόπιστη μεταφορά, υγιή άσκηση και κινητικότητα χαμηλού κόστους που προσφέρει η ποδηλασία, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους δρόμους που θα πρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς να τους χρησιμοποιήσουμε».
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΠΟ πιστεύει ότι είναι σημαντικό η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι σε όλη τη χώρα, θα λαμβάνονται επείγοντα μέτρα για να κάνουν τους ποδηλάτες να αισθάνονται ασφαλείς και με αρκετό οδικό χώρο, για να διασφαλιστεί η σωστή διατήρηση της κοινωνικής απόστασης».
Πρόσθεσε: «Οι τολμηρές ενέργειες που θα ήταν σχεδόν αδιανόητες πριν από αυτήν την πανδημία, είναι πλέον λογική αναγκαιότητα. Απλώς δεν βλέπω καμία ρεαλιστική εναλλακτική λύση από την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων για τη δυνατότητα μαζικής ποδηλασίας, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τις πόλεις σε κίνηση, ενώ οι δημόσιες συγκοινωνίες παραμένουν περιορισμένες. Και η ώρα για δράση είναι τώρα, μπροστά από την κυκλοφορία [των αυτοκινήτων], που αυξάνεται καθώς η καραντίνα μειώνεται».
Οι υπουργοί της κυβέρνησης αναμένεται να χαλαρώσουν τους περιορισμούς τις επόμενες εβδομάδες, προτρέποντας τους ανθρώπους να επιστρέψουν στη δουλειά.
Ωστόσο, οι μετακινούμενοι που χρησιμοποιούν συνήθως τα μέσα μαζικής μεταφοράς μπορούν να επιλέξουν το αυτοκίνητο, εάν αισθάνονται ότι τα τρένα και τα λεωφορεία δεν είναι ασφαλή. Από την άλλη, τα συνδικάτα μεταφορών έχουν προειδοποιήσει ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επιστρέψουν οι δημόσιες συγκοινωνίες σε πλήρη χωρητικότητα.
Η ΠΟ προτείνει στην κυβέρνηση να εισαγάγει επιχορήγηση 250 £ για όποιον αγοράζει ηλεκτρικό ποδήλατο, καθώς και κουπόνι επισκευής ποδηλάτων 50 £ όπως έχει εισαχθεί στη Γαλλία.
Η επέκταση του προγράμματος Cycle to Work, προσφέροντας νέα μαθήματα ποδηλασίας για ενήλικες και βοηθώντας τις επιχειρήσεις να πληρώσουν για ασφαλή στάθμευση ποδηλάτων θα βοηθούσε όλα τα άτομα να ποδηλατούν, δήλωσε η ομοσπονδία.