21/10/21

Ο Μαραθώνιος του Άμστερνταμ - Η εμπειρία ενός αθλητή

 Δημοσιεύουμε το κείμενο του συναθλητή μας Νίκου Γκουντούρα και την πρόσφατη εμπειρία του από τον Μαραθώνιο του Άμστερνταμ. 

Ο Νίκος, έχει τρέξει σε αρκετούς αγώνες στο εξωτερικό και για μια ακόμα φορά μοιράζεται μαζί μας τις μοναδικές στιγμές που έζησε, στο Άμστερνταμ αυτή τη φορά.

Συγχαρητήρια Νίκο!

Ο Μαραθώνιος του Άμστερνταμ.

Αγώνας για καλές ατομικές επιδόσεις.
Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε ο μαραθώνιος του Άμστερνταμ. Επίσης στην ίδια διοργάνωση και κατά την ίδια ημέρα υπήρχαν οι αγώνες: Ημιμαραθώνιος, TCS 8K, Good Morning City Run, Business Run, και Kid's run.
Για την συμμετοχή στους αγώνες χρειαζόταν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό αρνητικού μοριακού τεστ.
Οι αγώνες ξεκίνησαν από το Ολυμπιακό στάδιο του Άμστερνταμ με τα προβλεπόμενα μέτρα για τον κορωνοϊό. Δεν υπήρξε έκθεση αθλητικών ειδών τις προηγούμενες μέρες από τον αγώνα. Οι αριθμοί δόθηκαν από πάνινα παραπήγματα έξω από το Ολυμπιακό στάδιο του Άμστερνταμ κατά τις ημέρες Πέμπτη Παρασκευή και Σάββατο. Επίσης υπήρχε και ένα κιόσκι όπου πωλούνταν τα προϊόντα της αναδόχου εταιρείας, χρηματοδότη του αγώνα που είχε τις μπλούζες.
Την Κυριακή η προετοιμασία και η εκκίνηση των αθλητών έγινε μέσα από το Ολυμπιακό στάδιο και έξω από αυτό. Μέσα στο στάδιο παρέμειναν μόνο οι αθλητές του Μαραθωνίου για μία ώρα περίπου πριν γίνει η εκκίνηση. Χωρισμένοι σε πέντε ομάδες οι αθλητές παρέμειναν σε ξεχωριστά τμήματα (block).
Ο Μαραθώνιος δρόμος ξεκίνησε στις 9:00 το πρωί με μόνο μία εκκίνηση (πυροβολισμός- gun time). Οι αθλητές χρειάστηκε να περπατήσουν από την τοποθεσία της ομάδας τους μέχρι την εκκίνηση ακόμη και 25 έως 30 λεπτά.
Ο Μαραθώνιος του Άμστερνταμ είναι ένας επίπεδος αγώνας που διέρχεται μέσα από την πόλη του Άμστερνταμ δίπλα από πολυκατοικίες για 20 χιλιόμετρα περίπου και τα υπόλοιπα μέσα σε πάρκα. Για 25 χιλιόμετρα περίπου τρέχεις δίπλα από κανάλια και ποτάμια με νερό. Η διαδρομή είναι κυκλική και τερματίζει πάλι στην εκκίνηση μέσα στο Ολυμπιακό στάδιο στο ίδιο σημείο.
Στο οδόστρωμα υπάρχει άσφαλτος, μικρά τουβλάκια, τσιμέντο και άλλα κεραμικά υλικά.
Στη διαδρομή υπάρχουν δύο γέφυρες όπου ανεβαίνεις λίγο και σε κάποια σημεία υπάρχουν "σαμαράκια" που έχουν για να μειώνουν ταχύτητα οι οδηγοί. Γενικά η διαδρομή είναι πολύ καλή.
Την Κυριακή, στον αγώνα, είχε συννεφιά και το πρωί έκανε κρύο κατά την παραμονή έξω και μέσα στο Ολυμπιακό στάδιο 8°- 10° C. Είχε επίσης αρκετή υγρασία στην ατμόσφαιρα. Τέσσερις ώρες μετά την εκκίνηση έβρεξε σαν ψιχάλα αλλά μετά σταμάτησε.
Κατά τον Μαραθώνιο αγώνα της Κυριακής 17 Οκτωβρίου 2021 έτρεξαν σε όλους τους αγώνες 20000 περίπου άτομα. Από αυτά έτρεξαν στον Μαραθώνιο 6608 αθλητές και αθλήτριες. Υπήρξαν υψηλές επιδόσεις από τους πρώτους αθλητές και αθλήτριες στον αγώνα του Μαραθωνίου.
Οι τρεις πρώτοι άντρες ήταν:
1. Tamirat Tola (ETH) 2:03:39
2. Bernard Koech (KEN) 2:04:09
3. Leul Gebresilase (ETH) 2:04:12
Ο Tamirat Tola, 30 ετών από την Αιθιοπία με επίδοση 2:03:39 έκανε την δεύτερη καλύτερη επίδοση για φέτος στον κόσμο και ατομικό ρεκόρ, 16η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών.
Οι τρεις πρώτες γυναίκες ήταν:
1. Angela Tauni 2:17:57
2. Maureen Chepkemoi (KEN) 2:20:18
3. Helen Hailu (ETH) 2:20:19
Η Angela Tauni με 2:17:57 έκανε ατομική επίδοση και καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο στις γυναίκες, 9η καλύτερη επίδοση στις γυναίκες όλων των εποχών, και 9η κάτω από 2:18 στις γυναίκες.
Τρέξαμε επτά Έλληνες και τρεις Ελληνίδες, σύνολο 10 από την Ελλάδα και τέσσερις Κύπριοι.
Το να τρέξεις στο Άμστερνταμ, την πρωτεύουσα της Ολλανδίας, είναι μία ευχάριστη και αξέχαστη εμπειρία. Υπάρχει μεγάλη συμμετοχή από τους κατοίκους της πόλης όπου με ενθουσιασμό, μουσική, ενίσχυση και σχόλια βοηθάνε να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα.
Την 1η Νοεμβρίου 2021 αρχίζει η περίοδος εγγράφων για τον 46ο Μαραθώνιο του Άμστερνταμ την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022. Οι τιμές συμμετοχής είναι:
1. Μαραθώνιος 90€
2: Ημιμαραθώνιος 34€
3. TCS 8K 18€
4. Good Morning City Run 10€
6. Business Run (προσφορά)
7. Kid's Run 3,5€
Πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης.
ΣΗΜ: Το κείμενο γράφτηκε με φωνητική κλήση από κινητό (Xiaomi red mi note 7), σε εφαρμογή κειμένου Word και έγινε διόρθωση στην ίδια εφαρμογή (WPS). Παρακαλώ δείξτε κατανόηση για το αποτέλεσμα (!!).