15/5/22

Σκέψεις από την ανάβαση στα Ιμαλάια

 

Η αθλήτρια του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας, Νατάσσα Πατιράκη, μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις της και τη μοναδική εμπειρία που έζησε, κατά την ανάβασή της στην κορυφή Mera Pick των Ιμαλαϊων στο Νεπάλ σε υψόμετρο 6476μ.

Στην ίδια αποστολή ήταν και ο αθλητής του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας, Σάμος Αθανασιάδης, ο οποίος επίσης κατέκτησε την κορυφή Mera Pick των Ιμαλαϊων στο Νεπάλ σε υψόμετρο 6476μ.

Ευχόμαστε στη Νατάσσα και το Σάμο να συνεχίσουν να κατακτούν κορυφές και καλές αναβάσεις!!!!

Δημοσιεύουμε τις σκέψεις της Νατάσσας όπως θέλησε να τις μοιραστεί μαζί μας!

'10 μέρες ανάβαση μέχρι την κορυφή. Ανεβήκαμε 9.112 υψομετρική 112 χιλιόμετρα συνολικά Στη 1 Μαΐου το πρωί σταθήκαμε στα 6.476 απέναντι από το Everest, το Cho Iyu, το Αma Dablam, το Lhotse , το Μαkalu.Τα ψηλότερα σημεία όλου του πλανήτη! Μόνο δέος και θαυμασμό μπορεί να νιώσει κανείς!! Νεπάλ! Έναρξη από το χωριό Phaplu στα 2,475,επομενος σταθμός Khari Khola, Επόμενο Shibuche,μετά στο Chetra Khola,Kote,Thangak,Khare και High camp στα 5.800 σε σκηνές πριν την τελική ανάβαση. Tο πιο φιλόξενο μέρος για την καρδιά το μυαλό και τα μάτια…αλλά όχι για τα πόδια. Μεγάλες κλίσεις ,συνεχόμενα ανεβοκατεβασμάτα, πολύ ψηλά σκαλιά. Ρυάκια ποταμιά λίμνες χιονοστιβάδες, φρύδια κορνίζες σεράκ και κρεβας, μπλε πάγος,….γέμισαν τα μάτια μας εικόνες. υπερκόσμιο θέαμα! 11 απ τους 19 κάναμε κορυφή ,κάποιοι χτυπήθηκαν από νόσου υψομέτρου και χρειάστηκε να περάσουν τη νύχτα με μπουκάλες οξυγόνου ώστε να κατέβουνε την άλλη μέρα με ασφάλεια χαμηλότερα. Τα ελικόπτερα πετούσαν συνέχεια από πάνω μας, κυρίως διασωστικά. Οι φίλοι μας οι Ινδοί έφυγαν με ελικόπτερο υποβασταζόμενοι στα πρώτα στάδια του πνευμονικού οιδήματος. Αποστολές από Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία ,Πολωνία, Αμερική. Γνωρίσαμε πολλούς ανθρώπους που έχουν πατήσει στην κορυφή του Εβερεστ από μία έως και 9 φορές! Όλα ήταν υπέροχα …αλλά τίποτε δεν συγκρίνεται με τους Sherpa,την περήφανη ορεσίβια φυλή, που κατοικεί στα υψίπεδα και στις κοιλάδες των Ιμαλάιων. Είναι απίστευτα δυνατοί άνθρωποι ,σήκωναν σχεδόν με άνεση 40 κιλά στην πλάτη τους…αλλά το σημαντικότερο είναι η καθαρή ματιά τους και η γεμάτη δοτικότητα και φροντίδα συμπεριφορά τους! Ήταν το δυσκολότερο πράγμα που έχω κάνει στη ζωή μου…αλλά θα το ξανάκανα και πάλι χωρίς δεύτερη σκέψη! Θα γυρίσω πίσω σύντομα στα Ιμαλάια!!!!'