21/2/21

Δύο βδομάδες μετά, η ατομική πεζοπορία στη Μακρινίτσα επαναλήφθηκε

 «Ημέρα γιορτής για τον Αθλητισμό σήμερα. Μπροστά στην επιλογή, να συνεχίσουμε όλοι τις δράσεις μας με ασφάλεια και βάση των κανόνων, ή να σταματήσουμε από τον φόβο συλλήψεων και προστίμων, όλοι, επιλέξαμε το πρώτο. Καθένας μας έκανε την ατομική του διαδρομή με αφετηρία από τη Μακρινίτσα, εκεί όπου ακριβώς δύο βδομάδες πριν εκτυλίχτηκαν πρωτόγνωρες εικόνες σε βάρος του Αθλητισμού. Αρκετοί από τους συμμετέχοντες πριν ξεκινήσουν, έβγαλαν μια αναμνηστική φωτογραφία, και κατόπιν χώρισαν για να κάνει καθένας την προπόνησή του. Ευχαριστούμε πολύ κάθε αθλητή και γιατρό που έδωσε το παρόν, κάθε αθλητή και πολίτη από όλη την Ελλάδα που ήταν νοερά μαζί μας.» Αυτή ήταν η ανακοίνωση πάρα πολλών αθλητών που έκαναν σήμερα το πρωί την προπόνησή τους όπως και κάθε μέρα ατομικά. Επέλεξαν να έχουν για σημείο αναφοράς το πάρκινγκ της Μακρινίτσας, όπου ακριβώς δύο βδομάδες πριν υπήρξαν συλλήψεις, δικογραφίες, ένα πρόστιμο 5.000 ευρώ, 5 πρόστιμα των 300, και αρνητική αντιμετώπιση προς τον αρχαιότερο επαρχιακό Σύλλογο Δρομέων της Ελλάδας, Υγείας Βόλου.

 

Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ικανοποιητικές, αλλά όλοι ήταν αποφασισμένοι να δώσουν το παρόν ακόμη κι αν αυτές ήταν οι πλέον χειρότερες. Άλλοι ξεκίνησαν από τη Μακρινίτσα, άλλοι έφτασαν εκεί πεζοί ή τρέχοντας από τον Βόλο. Πολλοί κορυφαίοι trail runners επέλεξαν να περάσουν από το άτυπο σημείο εκκίνησης στις 10.00 το πρωί και να σταματήσουν για λίγο την πολύωρη προπόνησή τους για να δηλώσουν τη συμπαράσταση. Και όσοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν δήλωσαν σαν ήταν εκεί, όπως ο Ολυμπιονίκης Νίκος Σκιαθίτης, ο Νίκος Μαγγίτσης, η Σόνια Αθανασίου, ο Φιλάρετος Μπούκης, ο Κώστας Τσαντός, η Μάρθα Ξηροφώτου, και κυριολεκτικά 4ψηφιος ακόμη αριθμός αθλητών. Μαζί ήταν και οι γιατροί, είτε παρόντες, είτε εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους, όπως την εξέφρασε και ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κ. Κώστας Γουργουλιάννης.

 

Σε κάθε ατομική, ή παλιότερα ομαδική, δράση, κάθε αθλητής με υψηλό αίσθημα ευθύνης τηρεί επακριβώς και με το παραπάνω τους κανόνες ασφαλείας, με συνέπεια εδώ και ένα χρόνο, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε ο covid-19, να μην έχει παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα από αθλητική δραστηριότητα οποιουδήποτε μέλους του ΣΔΥ Βόλου. Για ακόμη μεγαλύτερη σιγουριά, η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ν. Μαγνησίας και ο Βασίλης Ηλιόπουλος επέβλεψαν τη σωστή εφαρμογή των κανονισμών και την τήρηση των αποστάσεων, και όλοι οι συμμετέχοντες τους ευχαριστούν πολύ.

 

Πριν ξεκινήσουν οι πορείες, πήραν το λόγο μερικοί από τους συμμετέχοντες. Την πρώτη ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου Κώστας Παλάντζας, ο οποίος είχε μαζί το μετάλλιο από την πρώτη του συμμετοχή στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας το 1999 όπου τερμάτισε σε χρόνο 2 ώρες 56:26. Ανέφερε ότι από τότε έχει φτάσει τις 20 συμμετοχές στον συγκεκριμένο αγώνα, και ετοιμαζόταν για την 21η φορά το 2020 έχοντας κάνει χιλιάδες χιλιόμετρα όλο το καλοκαίρι, όπως χιλιάδες ακόμη μαραθωνοδρόμοι σε όλη την Ελλάδα. Η προετοιμασία όλων πήγε χαμένη, καθώς παρότι είχε εγκριθεί το αυστηρό πρωτόκολλο διεξαγωγής, απαγορεύτηκε να γίνει ο αγώνας. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του Αυθεντικού Μαραθωνίου που δεν διεξήχθη, καθώς η Πολιτεία δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την ασφαλή διεξαγωγή του, κάτι που βαραίνει τη χώρα που "γέννησε" τον Μαραθώνιο, τον Κλασικό Αθλητισμό αλλά και το Σπάρταθλο και τους χάρισε σε όλη την ανθρωπότητα, αλλά στέρησε από τους αθλητές να κάνουν αυτό για το οποίο ετοιμάστηκαν. Ο Κ. Παλάντζας και ο ΣΔΥ Βόλου έστειλαν κατά καιρούς για το συγκεκριμένο θέμα και άλλα ζητήματα επιστολές οι οποίες είναι διαθέσιμες, στις: Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Παρά την επισήμανση της αδικίας, να συνεχίζονται τα ομαδικά αθλήματα όπου η επαφή είναι αναπόφευκτη αλλά να απαγορεύονται τα ατομικά όπου κάθε αθλητής με αίσθημα ευθύνης κινείται εξ αποστάσεως από κάθε άλλο άτομο, δεν δόθηκε λύση, με συνέπεια να ήταν ζήτημα χρόνου να υπάρξει η τραγική κατάληξη όπως στη Μακρινίτσα στις 7 Φεβρουαρίου όπου 6 αθλητές συνελήφθησαν επειδή θεωρήθηκε ότι προκάλεσαν συνάθροιση ξεπερνώντας τον αριθμό των 3 ατόμων που επιτρέπεται στην άσκηση. Ο Κ.Παλάντζας ανέφερε ότι ο κανονισμός αυτός είναι άδικος για έναν ακόμη λόγο, ότι στις τριάδες δεν χωράνε άτομα που γνωρίζουν πρώτες βοήθειες και διαθέτουν φαρμακείο με συνέπεια να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ειδικά για τους άπειρους, ενώ έκλεισε λέγοντας ότι μπορεί όταν έκανε πρωταθλητισμό να απείχε πολύ από τα πανελλήνια ρεκόρ, από τις 7 Φεβρουαρίου όμως είναι κάτοχος ενός ξεχωριστού πανελληνίου ρεκόρ, καθώς είναι ο πρώτος αθλητής στα χρονικά που συλλαμβάνεται και θα οδηγηθεί στο δικαστήριο με κίνδυνο ακόμη και φυλάκισης, για αθλητική δραστηριότητα. Παγκόσμιο ρεκόρ πάντως δεν έχει, καθώς πέρυσι τον πρόλαβε Ισπανίδα δρομέας που συνελήφθη ενώ έτρεχε, κάτι που απαγορευόταν στη χώρα της εντελώς, με συνέπεια να αμαυρωθεί διεθνώς η εικόνα της Ισπανίας για το γεγονός, κάτι που μπορεί να συμβεί και με την πατρίδα μας όπου έγινε και εδώ η αρχή. Δεν είναι τυχαίο ότι δύο βδομάδες πριν έγινε το πρώτο πανελλαδικό συλλαλητήριο στα χρονικά από αθλητές, για τις αδικίες που υπόκεινται.

 

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Νίκος Χαυτούρας, νευροχειρουργός από το Νοσοκομείο Βόλου, που ανέφερε πόσο τον έχει βοηθήσει ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Βόλου στον οποίο είναι μέλος, σύλλογος που αποτελεί πρότυπο μέσα στην εποχή που ζούμε. Ενέργειες υπονόμευσης της δράσης του συλλόγου και την άθλησης είναι καταδικαστέες, καθώς η άθληση είναι το μέσο πρόληψης στην εποχή της πανδημίας, και αποτελεί όπλο για κάθε άνθρωπο.

 

Ο Βασίλης Ηλιόπουλος είπε ότι η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ν. Μαγνησίας μαζί με μέλη του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου, επέβλεψε την τήρηση των κανόνων και των αποστάσεων, που πάντα τηρούνται φυσικά. "Η φύση προσφέρει το καλύτερο για όλο αυτό τον κόσμο. Η φύση και το βουνό του Πηλίου προσφέρονται σε κάθε πολίτη που θέλει να ξεφύγει από την πόλη, με ασφάλεια και υγεία", συμπλήρωσε.

 

Ο Κώστας Τσουράπας, δρομέας ορεινών αγώνων από δεκαετίες, είπε ότι είναι μεγάλη τιμή να βρίσκεται σε αυτή την ατομική πεζοπορία που γίνεται με όλες τις προφυλάξεις. "Το μόνο που μας ενώνει είναι η αγάπη να βρισκόμαστε σε κίνηση, να μη σταματάμε να περπατάμε, να τρέχουμε, ειδικά μέσα στη φύση που τόσο την αγαπάμε όλοι μας".

 

Η Βούλα Μακεδόνα, 61 ετών, δρομέας και μαραθωνοδρόμος από δεκαετίες, ανέφερε πόσο τη βοηθούν οι δραστηριότητες που γίνονται από τον σύλλογο με μέλη του συλλόγου, οι οποίες της προσφέρουν ασφάλεια σε κάθε περίσταση που μπορεί να προκύψει σε ένα βουνό.

 

Ο Σπαρταθλητής του ΣΔΥ Βόλου Θάνος Γουλομήτρος δήλωσε ότι χάρηκε που είδε πολύ κόσμο στα μονοπάτια, άτομα που έκαναν τα ατομικά τους αθλήματα, και πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι αυτό είναι ωφέλιμο, καθώς βρισκόμενοι εκεί μειώνουν τον συνωστισμό σε κεντρικές περιοχές όπως η παραλία. Απορεί γιατί πριν δύο βδομάδες έπεσαν πρόστιμα σε λιγοστά άτομα που κινούνταν στο βουνό, μειώνοντας τον αριθμό των χιλιάδων που βρίσκονται σε κεντρικές περιοχές.

 

Η Κατερίνα Καραντζιά, εκπαιδευτικός, δρομέας και μέλος του ΣΔΥ Βόλου, δήλωσε μεγαλωμένη στο βουνό, ότι περπατά χρόνια, και για πρώτη φορά στη ζωή της νοιώθει ότι κάνει κάτι κακό, μέχρι το σημείο της ποινικοποιήσης του να βγει κάποιος στη φύση για να απολαύσει τον καθαρό αέρα και για να προάγει την υγεία. Ζήτησε να έχουν ίση αντιμετώπιση οι ερασιτέχνες αθλητές με τους επαγγελματίες. «Οι γιατροί λένε περπατήστε, φροντίστε την υγεία σας, και η Πολιτεία να μένουμε στα διαμερίσματα. Ελπίζει να βρεθεί μια δίκαιη λύση».

 

Ο Γιώργος Γερογιάννης, έχει παρευρεθεί στον Όλυμπο σε αρκετά περιστατικά διάσωσης μαζί με τους διαχειριστές των καταφυγίων. Πραγματοποιώντας την πρώτη προσέγγιση του τραυματία, για την εκτίμηση της κατάστασής του και του πεδίου, ενημέρωση της πολιτικής προστασίας, και έναρξης της επιχείρησης διάσωσης μέχρι να καταφθάσει η Πυροσβεστική υπηρεσία και η ΕΜΑΚ, αντί επιβράβευσης έλαβε πριν δύο βδομάδες το πρόστιμο των 300 ευρώ. Ανέφερε ότι πέραν της αδικίας, το αποκορύφωμα ήταν ότι δεν ελέγθηκαν καν τα χαρτιά κάθε πεζοπόρου για τον οποίο είχε προαποφασιστεί η επιβολή του προστίμου.

 

Αυτή τη φορά χωρίς συλλήψεις, χωρίς πρόστιμα και δικογραφίες, κάθε αθλητής ακολούθησε την ατομική πορεία του, βάση όσων είχε σχεδιάσει, και απόλαυσε κάθε δευτερόλεπτο και κάθε μέτρο από την πορεία του. Με δημόσια ανακοίνωση τις επόμενες ημέρες θα γνωστοποιηθεί η ατομική πεζοπορία της επόμενης Κυριακής που πιθανότατα θα είναι προς Φυτόκο και Μονή Σουρβιά, ενώ τη μεθεπόμενη βδομάδα η ατομική πορεία θα είναι μάλλον στο νέο μονοπάτι Άγιος Στέφανος Αλυκών – Κριθαριά που έφτιαξαν πρόσφατα τα μέλη του ΣΔΥ Βρόλου. Παράλληλα θα ασκηθούν ασφυκτικές πιέσεις στις ανώτατες αρχές προκειμένου τα ατομικά αθλήματα να επιτρέπεται να διεξάγονται βάση του ούτως ή άλλως ασφαλούς τρόπου από τον οποίο είναι φτιαγμένα, με δικλείδες ασφαλείας τις αποστάσεις δεκάδων μέτρων μεταξύ των ατόμων, και όχι του ενάμισυ μέτρου. Είναι αυτονόητο ότι δραστηριότητες όπως οι πεζοπορίες δεν πρέπει να διεξάγονται βάση των ανούσιων περιορισμών των 3 ατόμων ανά άσκηση, όπου μάλιστα μια τυχόν υπέρβαση του αριθμού μπορεί να αντιμετωπίσει τους αθλητές σαν ποινικούς παραβάτες.