11/2/21

Mαζεύουν υπογραφές για τα Φωτοβολταικά πλησίον στο Γεντίκι

 Πρωτοβουλία πολιτών μαζεύει υπογραφές ενάντια στα φωτοβολταικά πλησίον στο Γεντίκι.

Το κείμενο που συνοδεύει την πρωτοβουλία

Να σώσουμε την πολιτιστική κληρονομιά του παγκοσμίως ξακουστού πράσινου λίθου της Χασάμπαλης – Όχι στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή.

Αποτρέποντας τη δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου στη θέση προσήλιο – γιδομάντρι, πλησίον του Γκεντικιού της τοπικής Κοινότητα Νέσσωνος του Δήμου Τεμπών, σώζουμε την πολιτιστική κληρονομιά του παγκοσμίως ξακουστού πράσινου λίθου της Χασάμπαλης.
Εδώ και ορισμένες μέρες συντελείται ένα πολιτισμικό - περιβαλλοντικό έγκλημα στο πρόβουνο του Κισσάβου κοντά στο Γκεντίκη Νέσσωνος απέναντι και σε ιδιαίτερα κοντινή απόσταση από τη νεότερη εξορυκτική περιοχή του περίφημου πράσινου λίθου της Χασάμπαλης. Το μοναδικό αυτό πράσινο μάρμαρο, το οποίο εξορύσσονταν, ήδη, από την αρχαιότητα, κοσμεί τα σπουδαιότερα μνημεία της ανθρωπότητας, όπως η Αγιά Σοφιά, το Βατικανό, τα Ανάκτορα Σενμπρούν στη Βιέννη, και πολλά άλλα σημαντικά μνημεία από όλον τον κόσμο, από την Μικρά Ασία και την Ιερουσαλήμ, έως την Ισπανία και την Γερμανία, και επρόκειτο να αξιοποιηθεί από τον οικείο Δήμο και να αποτελέσει το βασικό μοχλό ανάπτυξης της δημοτικής ενότητας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής με πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους της. Όλα αυτά θα ακυρωθούν από την οπτική, αισθητική ρύπανση της φωτοβολταϊκής μονάδας, αν δημιουργηθεί, αφού θα υποβαθμίσει και απαξιώσει την συμβολική αξία της περιοχής. Επιπλέον η μονάδα, η οποία ξεκίνησε να κατασκευάζεται ερήμην της αυτοδιοικητικής αρχής και της τοπικής κοινωνίας, συνιστώντας ύβρη για όλους τους, θα προκαλέσει και πολλές άλλες βλάβες σε πολλά επίπεδα, χωρίς να έχει, σχεδόν καμία θετική ενεργειακή συνεισφορά, αντιθέτως θα επιβαρύνει επιπλέον τους πολίτες που θα κληθούν να το επιδοτήσουν μέσω των αυξήσεων στους λογαριασμούς τους.
Όλες/οι εμείς, που υπογράφουμε παρακάτω, δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην κατασκευή της φωτοβολταϊκής μονάδας στη θέση προσήλιο – γιδομάντρι, πλησίον του Γκεντικιού της τοπικής Κοινότητα Νέσσωνος του Δήμου Τεμπών. Ζητάμε να επιστραφεί η ιδιοκτησία του χώρου στον φυσικό και νόμιμο κάτοχό της την Τοπική Κοινότητα Νέσσωνος του Δήμου Τεμπών. Ζητάμε να διασωθεί η πολιτισμική μας κληρονομιά και η δίκαιη διακυβέρνηση αυτού του τόπου.        

Το link για όσους ενδιαφέρονται στον παρακάτω σύνδεσμο

https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/protovoylia_politon_gia_tin_prostasia_toy_xakoysto_ohi_fotovoltaika_ektromata_prostasia_lithoy_hasampalis/?fbclid=IwAR1QTD7oTD9Xq4X8zejyAnDNFUtoOenrW94aM64PBA0WVveV0P-Xi3-wDwA