27/2/21

Ο ΣΔΥ Βόλου δίνει στη δημοσιότητα τις επιστολές που έχει στείλει στις αρχές για την απαξιωτική αντιμετώπιση του ερασιτεχνικού αθλητισμού

 Δημοσιεύουμε το email που μας έστειλε ο ΣΔΥ Βόλου.

Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Βόλου δίνει στη δημοσιότητα τις επιστολές που έχει στείλει κατά καιρούς στις : Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ, και αφορούν τους προβληματισμούς για την αντιμετώπιση σε βάρος του ερασιτεχνικού αθλητισμού από τις αρχές. Καμία από αυτές, δεν απαντήθηκε από κανένα.


Οι επιστολές είχαν δημοσιευθεί από τον σύλλογο και δημόσια. Ακόμη περισσότερες επιστολές έχει στείλει στις ίδιες αρχές κατά καιρούς ο Κώστας Παλάντζας ως άτομο, χωρίς να τις δημοσιοποιήσει, και είναι στην κρίση του αν θα το κάνει τώρα, συγκεντρωτικά. Μερικές από τις επιστολές του απαντήθηκαν.


Ως σύλλογος, θα περιμέναμε κάποια στοιχειώδη αντίδραση των αρχών για όσα έγιναν στη Μακρινίτσα στις 7 Φεβρουαρίου, και πόσο μάλλον, την αλλαγή των κανονισμών των "3 ατόμων στην άσκηση" (ειδικά για υπαίθριες δραστηριότητες όπως οι πεζοπορίες όπου η συμμετοχή περισσότερων και έμπειρων ατόμων, πάντα με μεγάλες αποστάσεις, είναι απαραίτητη για λόγους ασφαλείας), που μπορεί να σύρουν σε δίκη οποιονδήποτε ξεπερνά ή θεωρηθεί ότι ξεπερνά αυτό τον αριθμό. Δυστυχώς όπως είχε επισημάνει ο Κώστας Παλάντζας, στις 2 Νοεμβρίου η ΓΓΑ δημοσίευσε "Οι περιορισμοί που προβλέπονται για τον αθλητισμό, στα ενισχυμένα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας ... Κανονικά Super League 1, Βasket League, εφόσον γίνονται εβδομαδιαία τεστ, προπονήσεις για Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες και εξαιρέσεις για αθλήματα ανοικτών χώρωνhttps://gga.gov.gr/grafeio-tupou/deltia-tupou/3162-2020-11-02-15-14-29
Δυστυχώς έχουν περάσει 4 μήνες από τότε, και υπάρχει η απόλυτη απαξίωση για να βρεθεί μια στοιχειώδης λύση για τα αθλήματα που δεν απαιτούν επαφή, και που ουσιαστικά παραμένουν ατομικά ακόμη και όταν γίνονται σε ομαδική μορφή.

Έστω και τώρα, επιτέλους οι αρχές οφείλουν να αναλάβουν το βάρος των ευθυνών τους, καθώς είναι θέμα χρόνου να υπάρξει ατύχημα σε κάποιο μέρος της Ελλάδας για κάποιον, ιδίως άπειρο, που θα κινείται με ελλειπή συνοδεία, ή/και νέες συλλήψεις σε βάρος αθλητών που δεν τυγχάνει να δραστηριοποιύνται στα ομαδικά σπορ.



10 Σεπτεμβρίου 2020


Επιστολή Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου προς Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ

 

Αξιότιμοι κύριοι

 

Με λύπη μας παρατηρούμε ότι στις δύσκολες ημέρες που προκύπτουν το τελευταίο εξάμηνο λόγω του covid, αρκετοί τομείς της κοινωνικής, αθλητικής, οικονομικής, ακόμη και ψυχολογικής ζωής και υγείας της κοινωνίας, επηρεάζονται αρνητικά εξαιτίας αποφάσεων που παίρνουν οι υπεύθυνοι συνολικά αντί να εξετάζουν κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

 

Αρκετές από τις αποφάσεις είναι μάλιστα αδύνατο να κατανοηθούν και από τον πλέον καλόπιστο, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση της κολύμβησης που επιβλήθηκε για δύο μήνες ως τις αρχές Μαΐου με την αιτιολογία ότι δεν είναι άσκηση, και πλήθος άλλων.

 

Ως Σύλλογος Δρομέων Υγείας Βόλου απαρτιζόμενος από 350 μέλη, κάθε χρόνο μαζί με όλους τους συλλόγους δρομέων της Ελλάδας και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού – Υπεραποστάσεων, συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του δρομικού κινήματος στη χώρα μας, το οποίο έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα, γι'αυτό και χαρακτηρίζεται ΚΙΝΗΜΑ. Τα μέλη μας αθλούνται και ασκούνται καθημερινά, αλλά φέτος συναντούν αρκετά εμπόδια που ναι μεν είναι αναμενόμενο να υπάρχουν καθώς κανένας μας δεν είναι αρνητής του covid και κατανοούμε όσα είναι λογικά, πλην όμως πολλά άστοχα εξ αυτών επηρεάζουν τον προγραμματισμό τους και τον προϋπολογισμό τους.

 

Επί παραδείγματος, τα μέλη μας επί μήνες έκαναν σκληρή προετοιμασία για τη συμμετοχή στον αγώνα 30 χιλιομέτρων του Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων, έκλεισαν ξενοδοχεία και λεωφορείο για τη μετάβαση, και μόλις χθες 9 Σεπτεμβρίου έμαθαν ότι δεν θα μπορούν να συμμετέχουν λόγω του περιορισμένου συμμετοχών. Ποιος θα τους αποζημιώσει για τον χαμένο κόπο τους και για τα έξοδα που έκαναν? Ομοίως, ποιος θα αποζημιώσει τους επιχειρηματίες των Ιωαννίνων που θα χάσουν πολύτιμα έσοδα εξαιτίας άστοχων αποφάσεων? Γιατί δεν βρέθηκε πρωτόκολλο ασφαλούς διεξαγωγής της διοργάνωσης με λογικό αριθμό συμμετοχών?

 

Πλήθος ακόμη αγώνων δρόμου ματαιώθηκαν και χιλιάδες δρομείς έχασαν κόπο και χρήματα, ενώ ακόμη δεν γνωρίζουμε αν θα διεξαχθεί ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας. Θα είναι η πλέον αρνητική διαφήμιση για τη χώρα μας αν δεν μπορέσει να διοργανώσει τον αγώνα που αποτελεί Παγκόσμια Κληρονομιά για όλη την ανθρωπότητα. Ματαιώθηκε δε ήδη ο άλλος αγώνας - Παγκόσμια Κληρονομιά της Ελλάδας, το Σπάρταθλο όπου 300 δρομείς θα βρίσκονταν σε διαδρομή 246 χιλιομέτρων συνεπώς κάθε άλλο παρά συνωστισμό θα δημιουργούσαν.

 

Οι αγώνες δρόμου πρέπει να γίνονται με αυστηρές προϋποθέσεις και πρωτόκολλο, αντί με κατασταλτικούς όρους που κάνουν μη βιώσιμη τη διεξαγωγή τους. Για αυτό τον λόγο αναγκαστήκαμε να ματαιώσουμε τον φετινό αγώνα της πόλης μας που διοργανώνουμε Volos Half Run ZeniΘ με συνέπεια εκτός όλων των άλλων, να στερηθεί το ποσό των 2.000 ευρώ το Ορφανοτροφείο Βόλου στο οποίο η διοργάνωση θα διέθετε το ανωτέρω ποσό, όπως αντίστοιχα διαθέσαμε 2.000 ευρώ στην Κιβωτό του Κόσμου στον αγώνα του 2019.

 

Συμπεριλάβατε τους αγώνες δρόμου που γίνονται σε μήκος δεκάδων χιλιομέτρων στην ίδια διάταξη που αφορά εκδηλώσεις 100 ατόμων το ανώτερο όπως οι γάμοι, με συνέπεια οι περισσότεροι αγώνες δρόμου να ματαιώνονται, ενώ αντίθετα για παράδειγμα, κάθε Σαββατοκύριακο θα γίνονται (καλώς) περισσότεροι από 1.000 αγώνες ποδοσφαίρου τοπικών πρωταθλημάτων χωρίς το αυστηρό πρωτόκολλο που ίσχυσε στους αγώνες της Super League. Σημειώνουμε ότι σε όσους αγώνες δρόμου έχουν γίνει ακόμη και με εκατοντάδες συμμετοχές, ως τώρα δεν υπήρξε ούτε ένα κρούσμα covid καθώς το πρωτόκολλο είναι ιδιαίτερα αποδοτικό, παρόλα αυτά προστέθηκαν όροι που κάνουν αδύνατη τη διεξαγωγή των περισσότερων αγώνων δρόμου, σε αντίθεση με άλλα αθλήματα που δεν εμποδίζεται η διεξαγωγή τους.

 

Επίσης σημειώνουμε ότι οι αποφάσεις σας θέτουν σε κίνδυνο της ασφάλεια διεξαγωγής όσων αγώνων γίνονται, καθώς στον επιτρεπόμενο αριθμό των 100 ατόμων συμπεριλαμβάνονται οι εθελοντές και το υγειονομικό προσωπικό, συνεπώς η εκάστοτε διοργάνωση θα πρέπει να διαθέτει λιγότερους εθελοντές και γιατρούς ώστε να μη ξεπεράσει τον αριθμό, με συνέπεια πιθανή ελλιπή φύλαξη των διαδρομών και πιθανό πλημμελή έλεγχο των αγωνιζόμενων για τον covid.

 

Σας στέλνουμε τα παρακάτω ερωτήματα:

 

- Γιατί λήφθηκαν αυτά τα μέτρα για το σύνολο των αθλημάτων, ανεξαρτήτως των ιδιαιτεροτήτων του κάθε αθλήματος? Γιατί τα μέτρα πλήττουν αθλήματα όπου δεν υπήρξε ούτε ένα κρούσμα covid, και αφήνουν ανεπηρέαστα άλλα αθλήματα όπου όντως το πρωτόκολλό τους χρειάζεται αναθεώρηση, πχ το ποδόσφαιρο όπου υπήρξαν κρούσματα covid μέχρι και στον τελικό κυπέλλου Ελλάδας και τον αγώνα μπαράζ για θέση στην Super League?

 

- Αν κάποια διοργάνωση αποφασίσει να διεξαχθεί βάση των όρων, και αναγκαστικά μειώσει τους εθελοντές και τους γιατρούς ώστε να μην ξεπεραστεί ο αριθμός των 100 ατόμων που θέτετε, ποιος θα αναλάβει την ποινική ευθύνη αν υπάρξει ατύχημα εξαιτίας της ελλιπούς φύλαξης, ή αν παρουσιαστεί μετάδοση covid επειδή δεν ελέγχθηκε σωστά κάποιος ασθενής συμμετέχοντας λόγω του μειωμένου υγειονομικού προσωπικού?

 

- Από πότε οι επιπλέον γιατροί υπάγονται και αυτοί στα άτομα που δημιουργούν συνωστισμό?

 

- Με ποιο σκεπτικό επιτρέπεται η παρουσία δεκάδων ατόμων σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου στην έκταση ενός γηπέδου, και επιτρέπεται η παρουσία μόλις 100 ατόμων σε αγώνα δρόμου, ακόμη και σε έκταση δεκάδων χιλιομέτρων?

 


- Με ποιο σκεπτικό μπορούν να προπονούνται περισσότερα από 100 άτομα σε ένα στάδιο, στην έκταση ενός σταδίου, και επιτρέπεται η παρουσία μόλις 100 ατόμων σε αγώνα δρόμου, ακόμη και σε έκταση δεκάδων χιλιομέτρων?

 

- Πως θα μπορεί μια διοργάνωση αγώνα δρόμου που θα γίνει αρκετούς μήνες μετά να κάνει τον προγραμματισμό και τα έξοδά της, αν δεν ξέρει αν τα μέτρα θα ισχύουν και όταν θα πρόκειται να διεξαχθεί?

 

- Ποιος θα αποζημιώσει τους συμμετέχοντες σε αγώνες δρόμου ακυρώνονται, για τα ξενοδοχεία που πλήρωσαν, τα εισιτήρια που έχουν πληρώσει για την μεταφορά τους κ.α.?

 

- Ποιος θα πληρώσει τις διοργανώσεις που παρήγγειλαν μετάλλια, t-shirts, τα οποία μάλιστα καθώς αναγράφουν και ημερομηνία θα πάνε χαμένα?

 

- Ποιος θα πληρώσει τις εργατοώρες που θα πάνε χαμένες σε διοργανώσεις για να κάνουν μία-μία την επιστροφή χρημάτων στους εγγραφέντες δρομείς?

 

- Ποιος θα πληρώσει τα ξενοδοχεία που δέχονται ακυρώσεις, τις τοπικές κοινωνίες που θα χάσουν πολύτιμους πόρους από τις ακυρώσεις κρατήσεων?

 

- Κατ'επέκταση, ποιος θα αποζημιώσει την κοινωνία που μέσω της παρεμπόδισης της άθλησης και της μη προβολής του υγιούς τρόπου ζωής, οδηγεί τον κόσμο στη καθιστική ζωή, νούμερο ένα αιτία της δημιουργίας ασθενών οργανισμών?



- Γιατί κάποιες άστοχες αποφάσεις στρέφονται εναντίον αυτού που θα έπρεπε να υπηρετούν?


 

 

Κατανοούμε τις δυσκολίες, επαναλαμβάνουμε ότι δεν είμαστε αρνητές του covid, αντιθέτως επιθυμούμε τη λήψη βιώσιμων μέτρων σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα για την αντιμετώπισή του. Σας ζητούμε όπως κάθε μέτρο που αποφασίζετε για οποιαδήποτε δραστηριότητα να είναι βιώσιμο και αποτελεσματικό αντί να παρεμποδίζει τη διεξαγωγή της, και αυτή να διεξάγεται κανονικά με βιώσιμες προϋποθέσεις.

 

Με εκτίμηση

 

για τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Βόλου

 

ο πρόεδρος Παλάντζας Κων/νος

 

ο γραμματέας Αντωνίου Ιωάννης-Νικόλαος


---


1 Οκτωβρίου 2020


Επιστολή του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου προς Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας

 

Αξιότιμοι κύριοι 

 

Επικοινωνούμε μαζί σας για να εκφράσουμε τον προβληματισμό μας σχετικά με δημοσιεύματα που διαβάζουμε για το ενδεχόμενο ακύρωσης της διεξαγωγής του Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας, αλλά και σκέψης αντικατάστασής του με virtual run.

 

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς που προσφέρει η χώρα μας στην ανθρωπότητα, και οφείλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε να διεξαχθεί, φυσικά με τον πλέον ασφαλή τρόπο.

 

Η δεύτερη Κυριακή κάθε Νοεμβρίου που διεξάγεται ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, δηλαδή φέτος η 8η Νοεμβρίου 2020, αποτελεί γιορτή για κάθε Έλληνα μαραθωνοδρόμο, και χιλιάδες δρομείς εφόσον ο αγώνας ακυρωθεί, θα τρέξουν την απόσταση των 42.195 μέτρων για την οποία προετοιμάστηκαν σκληρά επί μήνες, στην πόλη τους, είτε ακόμη και στην ίδια την Αυθεντική Μαραθώνια διαδρομή, άτυπα. Για να μην υπάρξει κάποια παρεξήγηση, διευκρινίζουμε ότι όλοι όσοι θα τρέξουν άτυπα Μαραθώνιο εκείνη την ημέρα, ακόμη και στην Αυθεντική διαδρομή, δεν θα το κάνουν από αντίδραση ή ως διαμαρτυρία, ούτε είναι αρνητές του covid-19, αντιθέτως όλοι γνωρίζουν την επικινδυνότητά του και λαμβάνουν τα προβλεπόμενα μέτρα για την αντιμετώπισή του. Θα το κάνουν πολύ απλά, επειδή η προετοιμασία που έκαναν επί μήνες, και ο αγώνας, αποτελούν για αυτούς τρόπο ζωής, και θα πρέπει μέσω του άτυπου αγώνα τους να εκτονώσουν τις προσπάθειες και την προετοιμασία μηνών. Γι'αυτό άλλωστε είναι πιθανό να γίνει virtual run εφόσον ακυρωθεί ο αγώνας, τουλάχιστον όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα. Αλλά ακόμη και αν δεν οριστεί virtual run, χιλιάδες δρομείς ούτως ή άλλως θα τρέξουν Μαραθώνιο εκείνη την ημέρα, στην πόλη τους, ή και στην ίδια την Αυθεντική διαδρομή. Το ίδιο έκαναν 4 Σπαρταθλητές, δύο από τη Βρεττανία, ένας από τη Γαλλία και ένας από την Κύπρο, που ήρθαν από τις χώρες τους και έτρεξαν άτυπα το Σπάρταθλο που ακυρώθηκε (246 χιλιόμετρα) στις 25-26 Σεπτεμβρίου.

 

Επισημαίνουμε ότι σε κάθε Μαραθώνιο παρέχεται τροφοδοσία και υδροδοσία στους μαραθωνοδρόμους ανά 2.500 μέτρα, ιατρική και διασωστική κάλυψη σε όλο το μήκος της διαδρομής, πλούσια αποκατάσταση και υπηρεσίες αποθεραπείας στον τερματισμό, ενώ προβλέπεται έξτρα υποστήριξη σε όσους εγκαταλείπουν τον αγώνα κατά τη διαδρομή. Εκτός αυτών, οι δρόμοι είναι εντελώς κλειστοί από την κίνηση οχημάτων.

 

Εφόσον χιλιάδες δρομείς ανά την Ελλάδα τρέξουν μόνοι τους την 8η Νοεμβρίου, θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ασφαλείας και κινδύνους, καθώς θα κάνουν την επίπονη προσπάθεια του να τρέξουν 42.195 μέτρα σε ανοιχτούς δρόμους, χωρίς υποστήριξη, τροφοδοσία και βοήθεια.

 

Σας καλούμε όπως εξετάσετε με κάθε προσοχή το θέμα και εξαντλήσετε κάθε δυνατότητα που υπάρχει ώστε ο Αυθεντικός Μαραθώνιος να διεξαχθεί κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια, με γνώμονα το πρωτόκολλο διεξαγωγής αγώνων εκτός σταδίου που εγκρίνατε αρχικά και είναι ακόμη εν ισχύ. Με τον τρόπο αυτό θα τιμηθεί ο αγώνας που αποτελεί Παγκόσμια Κληρονομιά, και ο κόπος των χιλιάδων μαραθωνοδρόμων που έκαναν πολύμηνη προετοιμασία βασιζόμενοι στο ότι ο αγώνας θα γίνει βάση του πρωτοκόλλου που έχετε  εγκρίνει για τους αγώνες εκτός σταδίου.

 

Ούτως ή άλλως, εκτός όλων των όσων άλλων προβλέπονται στο πρωτόκολλο, οι δρομείς με υψηλό αίσθημα ευθύνης σε κάθε αγώνα δρόμου ή προπόνηση κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους, και στην όποια προσπέραση προσέχουν ώστε αυτή να γίνεται σε απόσταση μεγαλύτερη του ενάμισυ μέτρου. Βάση μάλιστα του πρωτοκόλλου οι προσπεράσεις είναι σπάνιες καθώς οι δρομείς ξεκινούν ανά πχ 4 άτομα και απόσταση μεταξύ τους, με σειρά δυναμικότητας. Τα προαναφερόμενα δεν συμβαίνουν πχ στα ομαδικά αθλήματα όπου η σωματική επαφή στη διεκδίκηση της μπάλας είναι αδύνατο να αποφευχθεί, αλλά επιτρέπεται η διεξαγωγή τους ακόμη και σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Δεν διαφωνούμε με την έγκριση που έχετε δώσει στα άλλα αθλήματα, αλλά θα θέλαμε ο Κλασικός Αθλητισμός, το μόνο άθλημα που ακυρώνονται οι διοργανώσεις του, να έχει ίση αντιμετώπιση.

Με εκτίμηση

για τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Βόλου

ο πρόεδρος Παλάντζας Κων/νος

ο γραμματέας Αντωνίου Ιωάννης-Νικόλαος




----


5 Φεβρουαρίου 2021


Σύλλογος Δρομέων Υγείας Βόλου



προς Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ


Επισήμανση για άμεση πρόβλεψη για την άθληση, σχετικά με τα νέα μέτρα


Με αφορμή τις δημοσιεύσεις που γίνονται για νέα μέτρα, ανάμεσα στα οποία λέγεται ότι ενδέχεται να υπάρχει "κόφτης" στο sms για την άσκηση ή απαγόρευση κυκλοφορίας πιο νωρίς, για "μονά - ζυγά" κ.α., σας ζητούμε όπως προβλέψετε άμεσα για την απρόσκοπτη συνέχεια της άθλησης.


Επί παραδείγματος, ο σύλλογός μας αριθμεί 362 μέλη, που κάθε ένας ακολουθεί ατομικά το δικό του πρόγραμμα, ανάλογα με τις επαγγελματικές, οικογενειακές του υποχρεώσεις, τις οδηγίες του προπονητή του, ακόμη και των γιατρών του διαθέτοντας και τα ανάλογα χαρτιά. Το πρόγραμμά του καθένας ασκεί σε συγκεκριμένα μέρη, κάνοντας ακόμη και διπλές ή τριπλές προπονήσεις καθημερινά. Ούτε ένας διατίθεται να θέσει σε κίνδυνο ή να υπονομεύσει αυτό που χτίζει επί χρόνια. Το ίδιο προφανώς ισχύει για τους εκατοντάδες χιλιάδες αθλητές, των χιλιάδων συλλόγων σε όλη την Ελλάδα.


Παρακαλούμε όπως προβλέψετε άμεσα την απρόσκοπτη συνέχεια της άθλησης ατομικά, άνευ περιορισμών, καθ'όλη τη διάρκεια του 24ωρου, και την επανέναρξη των αγωνιστικών δραστηριοτήτων για κάθε άθλημα, φυσικά με το αυστηρό πρωτόκολλο που έχετε εγκρίνει για κάθε άθλημα. Ήδη επί ένα χρόνο αδυνατείτε να υπερασπιστείτε τον ομαδικό αθλητισμό παρά το πρωτόκολλο. Το να παρεμποδιστεί η ατομική άθληση ακόμη περαιτέρω είναι αδύνατο έστω και για έναν αθλητή.


Με εκτίμηση


το ΔΣ

του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου