28/3/20

Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο, τις μέρες του κορονοϊού

"Μένουμε σπίτι και στέλνουμε όμορφες εικόνες", το μήνυμα του αθλητή ορεινού τρεξίματος και διοργανωτή αγώνων βουνού, Λάζαρου Ρήγου, που ανέβηκε στον Όλυμπο. Τι λέει για την εμπειρία του στο ethnos.gr. Εντυπωσιακές εικόνες.

Σαν πρόκληση για μια βόλτα στο βουνό των Θεών, που βρίσκεται μια ανάσα από το σπίτι του, στο Λιτόχωρο Πιερίας, είδε την χθεσινή μέρα ο Λάζαρος Ρήγος, αθλητής ορεινού τρεξίματος και ένας από τους ανθρώπους που ξέρει τον Όλυμπο πολύ καλά. Όταν επέστρεψε, ανάρτησε φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγραψε δυο λόγια στην προσωπική του σελίδα και δέχτηκε καταιγισμό θετικών σχολίων και ευχαριστηρίων από γνωστούς και φίλους που πήραν μια...γεύση από τον χιονισμένο Όλυμπο. "Οτιδήποτε μπορεί να προσφέρει ο καθένας, αυτές τις δύσκολες ώρες, που όλοι είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας και παρακολουθούμε με τρόμο την πανδημία του κορονοϊού, είναι καλό. Σκέφτηκα πως θα μπορούσα κι εγώ με τον τρόπο μου να συμβάλλω, ώστε να δείξω κάποιες άλλες εικόνες, πλην των ασθενών, των νοσοκομείων, των ασθενοφόρων", λέει o Λάζαρος Ρήγος στο ethnos.gr.
Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο, τις μέρες του κορονοϊού

Ξεκινώντας από το σπίτι του, που βρίσκεται στις παρυφές του Ολύμπου, ακολούθησε το μονοπάτι που φτάνει σε μια μικρή κορυφή στα 1000 μέτρα, την Γκόλνα. Μπήκε σε ένα άλλο μονοπάτι που ανοίχτηκε και πάλι μετά από χρόνια, το περασμένο φθινόπωρο κι έφτασε στη ράχη της Μελισσαριάς, μια περιοχή που στο παρελθόν φιλοξενούσε τα μελίσσια των Λιτοχωρινών. Η θερμοκρασία έπεφτε συνεχώς και έφτασε στους 0°C, ενώ ένα ψιλό χιόνι ήταν το μόνο που του έκανε παρέα σε όλη τη διαδρομή. Κάπου-κάπου έβλεπε ίχνη από ζαρκάδια που είχαν προηγηθεί αυτού, ίσως την προηγούμενη μέρα. Τίποτε άλλο δεν τάραζε την απόλυτη ηρεμία του βουνού. Μόνο οι ριπές του ανέμου, το χιόνι που έπεφτε από τα ψηλά ρόμπολα και η κοφτή ανάσα του ίδιου. Μετά από δύο ώρες έφτασε στην Παλιά Τσουκνίδα στα 1.350 μέτρα υψόμετρο κι εκεί πήρε μεγάλες και βαθιές ανάσες.
Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο, τις μέρες του κορονοϊού

"Το χιόνι ξεπερνούσε το μισό μέτρο και ήταν φρέσκο. Ο καιρός ήταν σχετικά καλός. Δεν είδα καμία ένδειξη πως κάποιος πέρασε πριν από μέρα. Άλλωστε λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι αδύνατο να φτάσει κανείς στο Λιτόχωρο για να ανέβει στον Όλυμπο και οι ντόπιοι δεν ανεβαίνουν τέτοιες μέρες. Κλεισμένοι όλοι μέσα στα σπίτια μας, δεν έχουμε διάθεση για βόλτες και πεζοπορία", αναφέρει. Μπροστά του, από την Παλιά Τσουκνίδα έβλεπε το ξέφωτο που για χρόνια φιλοξενούσε στάνες κτηνοτρόφων και τώρα είναι καλυμμένο από χιόνι. Μόνο η σειρά των μεταλλικών πασσάλων από μασίφ θυμίζει πως το 1968 με νόμο είχαν περιφραχθεί με πασσάλους και αγκαθωτό σύρμα 25.000 στρ. στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού, για να προστατευτούν από την βόσκηση και την υλοτόμηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αφενός να ξενιτευτούν πολλοί κτηνοτρόφοι, αφετέρου να αναβλαστήσει το βουνό και σήμερα ένα πυκνό δάσος κάλυψε τα πάντα.
Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο, τις μέρες του κορονοϊού

Η βόλτα του Λάζαρου Ρήγου κάλυψε συνολικά 12 χιλιόμετρα, με σταθερό βηματισμό. Χρειάστηκε 2 ώρες για να ανέβει ως την Παλιά Τσουκνίδα και 1 ώρα για να επιστρέψει στο σπίτι του. "Ήταν μια ανάσα που χρειάστηκα να πάρω. Σκέφτηκα να το μοιραστώ όλο αυτό με τους φίλους μου, για να τους δώσω διαφορετικές εικόνες και να στείλω ένα μήνυμα, πως αν μείνουμε όλο σπίτι και ξεπεράσουμε αυτή την κρίση, θα μπορέσουμε να απολαύσουμε και πάλι την φύση", σημειώνει ο Λάζαρος Ρήγος.
Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο, τις μέρες του κορονοϊού

Με την ευκαιρία αυτής της εξόρμησής του, ενημερώνει πως αναβλήθηκε ο αγώνας ορεινού τρεξίματος, που με τίτλο Gulag-100, ήταν προγραμματισμένος για το Σάββατο 28 Μαρτίου και χαρακτηρίστηκε ως ο δυσκολότερος αγώνας ορεινού τρεξίματος για το 2020 στο παγκόσμιο καλεντάρι. Οι 14 αθλητές που είχαν δηλώσεις συμμετοχή, θα κάλυπταν μια κυκλική διαδρομή 27 χιλιομέτρων συνολικά, διανύοντας μια συρραφή μονοπατιών, σε 2.200 μέτρων θετική υψομετρικής διαφοράς. Την διαδρομή θα έκαναν 4 φορές με διαφορετική κατεύθυνση κάθε φορά (δεξιόστροφα-αριστερόστροφα-δεξιόστροφα-αριστερόστροφα), μέσα σε 24 ώρες, χωρίς διακοπή και χωρίς τροφοδοσία. Οι απαγορεύσει λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού ανέβαλε, όπως είναι φυσικό την διοργάνωση και η διοργανώτρια αρχή, Olympus Trail, ενημέρωσε τους αθλητές, πως ο αγώνας θα γίνει, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
ethnos.gr