9/3/20

Ντόμινο ακυρώσεων αγώνων δρόμου σε Ελλάδα και εξωτερικό


Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε, τους αγώνες του εξωτερικού να ακυρώνονται ή να αναβάλλονται ο ένας μετά τον άλλο. Η αρχή έγινε με το Μαραθώνιο του Τόκυο, να ακυρώνει τη μαζική συμμετοχή και να επιτρέπει μόνο στους elite αθλητές τη συμμετοχή τους στον αγώνα. Στη συνέχεια, διαβάσαμε για ακυρώσεις σε αγώνες στη γειτονική Ιταλία, όπως αρχικά έγινε με τον διασημότερο ημιμαραθώνιο της γειτονικής χώρας, Roma Ostia, εν συνεχεία με διάφορους περιφερειακούς αγώνες, λιγότερο γνωστούς σε εμάς και ακολούθως με το Μαραθώνιο της Ιταλικής πρωτεύουσας. Στη μακρά λίστα με τους αγώνες που αναβλήθηκαν, προστέθηκε ο Μαραθώνιος του Παρισιού και ο Μαραθώνιος της Βαρκελώνης. Μάλιστα αρκετοί εξ αυτών θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των διοργανωτών το Φθινόπωρο.
Δεν λείπουν βέβαια και οι διοργανωτές, οι οποίοι ισχυρίζονται και διαβεβαιώνουν τους συμμετέχοντες, ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά, όπως ο Μαραθώνιος της Βιέννης, με το χαρακτηριστικό κεντρικό σύνθημα που δημοσιοποίησε πρόσφατα ‘We want to run’ (θέλουμε να τρέξουμε) εκφράζοντας έτσι την επιθυμία όλων για τρέξιμο. Ενώ, χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα του Μαραθωνίου του Brighton, του οποίου οι διοργανωτές καλούν όσους διαμένουν στη Μεγάλη Βρετανία και είχαν δηλώσει συμμετοχή σε κάποιον Μαραθώνιο του εξωτερικού ο οποίος ακυρώθηκε (όπως πχ το Παρίσι, η Ρώμη και η Βαρκελώνη) να τρέξουν στον αγώνα τους δωρεάν.

Στη χώρα μας αναβλήθηκε ο τοπικός αγώνας στον Κραννώνα Λάρισας, ο Μαραθώνιος Ναυπλίου και σειρά πήραν ο ημιμαραθώνιος Αθηνών, ο Βαλλιάνειος Δρόμος, ο Μαραθώνιος Ολυμπίας, ο Αγώνας Δρόμου Καλαμπάκα Τρίκαλα.
Αιτία για όλες αυτές τις ακυρώσεις η παρουσία του ιού COVID-19 και η ανάγκη να μην επεκταθούν φαινόμενα ανησυχίας με πιθανή περεταίρω εξάπλωσή του, καθώς και η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.
Σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες διοργανώσεις που θα ακυρωθούν, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στο εξωτερικό. Ωστόσο, χρειάζεται ψυχραιμία από όλους, διοργανωτές, φορείς και αθλούμενους. Η υγεία είναι πάνω απ'όλα. Εξάλλου η προπόνηση δε σταματάει ποτέ για κανέναν μας!
Καλή συνέχεια σε όλους.
Γούλας Απόστολος