21/3/20

Ποίοι είναι οι World Marathon Majors - 6 Μαραθώνιοι?

Οι περισσότεροι από εμάς που τρέχουμε, κυρίως μαραθώνιο, έχουμε ακούσει για τους World Marathon Majors - Major 6 - τους 6 Μαραθωνίους, ή μερικοί έχουν θέσει ως στόχο τη συμμετοχή τους στο Major 6. Τελικά για τι πράγμα μιλάμε?
Ο Abbott World Marathon Majors (AWMM), όπως είναι η επίσημη ονομασία, είναι μια σειρά από αγώνες μαραθωνίου δρόμου για επαγγελματίες και ερασιτέχνες, η οποία ξεκίνησε το 2006. Στη συγκεκριμένη σειρά αγώνων, συμπεριλαμβάνονται οι 6 πιο δημοφιλής μαραθώνιοι αγώνες του κόσμου και συγκεκριμένα ο Μαραθώνιος της Βοστώνης, ο Μαραθώνιος του Λονδίνου, ο Μαραθώνιος του Βερολίνου, ο Μαραθώνιος του Σικάγο, ο Μαραθώνιος της Νέας Υόρκης και ο Μαραθώνιος του Τόκυο. Οι επαγγελματίες αθλητές που συμμετέχουν στη σειρά αγώνων μαζεύουν πόντους ανάλογα με την κατάταξή τους και στο τέλος μοιράζονται χρηματικά έπαθλα. Για τους ερασιτέχνες δρομείς που συμμετέχουν και τερματίζουν και στους 6 μαραθωνίου έχει καθιερωθεί ένα μοναδικό μετάλλιο.
Μάλιστα, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, αναφέρει ότι το 2019, στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, έπιασαν τον αριθμό των 5000 τερματισμών στη σειρά αγώνων. Δηλαδή 5000 αθλητές από όλο τον κόσμο, τερμάτισαν και στους 6 αυτούς μαραθωνίους δρόμους.
Αντικειμενικά, το κόστος για να το πετύχει κανείς είναι πραγματικά υψηλό, αν υπολογίσουμε τα έξοδα για το ταξίδι σε 6 χώρες, με τις 4 να βρίσκονται εκτός Ευρώπης, πέραν από τις ατελείωτες ώρες προπόνησης που χρειάζονται.

Γούλας Απόστολος