5/7/23

Αναστάτωση και προβληματισμός για τα φαινόμενα παραβίασης κανόνων

 Αναστάτωση και προβληματισμός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή τον αποκλεισμό αθλητή από διοργάνωση, διότι είχε αποφύγει τέσσερα διαδοχικά check points του αγώνα. Μάλιστα, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση η διοργανώτρια αρχή, διαπίστωσε ότι δε βρέθηκε και στο σχετικό έλεγχο των φωτογραφιών. Ο αθλητής αποκλείεται δια παντός από όλες τις διοργανώσεις του αγώνα και διαγράφεται από όλους τους πίνακες αποτελεσμάτων. Αυτή η ανακοίνωση είχε ως αποτέλεσμα, μεγάλη μερίδα χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι συμμετέχουν σε αγώνες, να καταδικάσουν την ενέργεια του αθλητή και να επικροτήσουν την απόφαση της διοργάνωσης. Δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι ζητάνε να εφαρμοστεί κάτι αντίστοιχο και σε άλλους αγώνες, αναφέροντας χαρακτηριστικά το Μαραθώνιο Αθήνας.

Δυστυχώς, παρόμοια περιστατικά υπήρξαν πάντοτε, με αρκετούς "σαλταδόρους" να σκαρφίζονται διάφορους τρόπους για να φτάσουν στον τερματισμό με μη θεμιτούς τρόπους. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που έχουν καταγραφεί στη συλλογική μνήμη, με τον "Φουκοσίμα", αθλητών που τους συντρόφευε αυτοκίνητο και κάθε τόσο τους μετέφερε από σημείο σε σημείο κλπ. Η ανθρώπινη ματαιοδοξία πολλές φορές οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές από αθλητές που κυνηγάνε μια επίδοση, ένα ρεκόρ, έναν τερματισμό σε κάποιο αγώνα που αποτελεί στόχο τους, ωστόσο οι διοργανωτές οφείλουν να τηρούν τους κανονισμούς που οι ίδιοι θέσπισαν αλλά και οι συμμετέχοντες που αντιλαμβάνονται κάτι αθέμιτο οφείλουν να το αναφέρουν εγκαίρως στο διοργανωτή.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η περίπτωση θα οδηγήσει τους διοργανωτές να είναι πιο αυστηροί ως προς τους όρους συμμετοχής. Η αυστηρή τήρηση των όρων συμμετοχής είναι προς όφελος της ίδιας της διοργάνωσής τους.

Γούλας Απόστολος