27/2/20

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΔΡΟΜΕΩΝ


     Καθώς η αγωνιστική περίοδος ξεκινά σιγά – σιγά για τους περισσότερους ερασιτέχνες δρομείς, μετά τη χειμερινή παύση, κρίνεται σκόπιμο να εστιάσουμε και στη στοματική υγεία των δρομέων.
     Οι Tanabe et al. (2013) αναφέρουν ότι οι αθλητές παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά διάβρωσης των δοντιών εξαιτίας των όξινων ποτών που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της προπόνησης και της υφιστάμενης ξηροστομίας, λόγω της αφυδάτωσης.
     Γεγονότα που επιτείνουν τη διάβρωση των οδοντικών ιστών είναι η συχνότητα και η διάρκεια της προπόνησης και η συχνότητα λήψη ισοτονικών ποτών (Antunes et al., 2017).
     Παράλληλα, η χρήση gel υδατανθράκων οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή των οδοντικών ιστών, με επακόλουθο και τη δημιουργία, σταδιακά, τερηδονικών κοιλοτήτων (Hoffman, 2017).
     Από τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι οι δρομείς αποτελούν μια ευαίσθητη κατηγορία ασθενών. Μπορεί να μην συμφωνούν όλες οι μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις στη στοματική υγεία, αλλά αυτό που προτείνεται συστηματικά είναι η, κατά το δυνατό, αποφυγή των ανθρακούχων ποτών κατά την προπόνηση, οπωσδήποτε να αποφεύγεται η ανάδευσή τους στο στόμα και να καταπίνονται σχετικά γρήγορα, να αποφεύγεται ο συνδυασμός τους με gel υδατανθράκων. Επίσης, το στόμα πρέπει να ξεπλένεται γρήγορα με νερό και γενικά, να προτιμάται το νερό για την αναπλήρωση των χαμένων υγρών.
     Επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, οπωσδήποτε αυξημένη στοματική υγιεινή με φθοριούχο οδοντόκρεμα (1450 ppm F) και τακτικές επισκέψεις στο θεράποντα Οδοντίατρο.


Μιχαήλ Μάριος DDS, MSc
Στρατιωτικός Χειρουργός Οδοντίατρος





ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Antunes, L.,S., Veiga, L., Nery,  V.S., Nery, C. C. and Antunes, L. A. (2017) Sports drink consumption and dental erosion among  amateur runners, Journal of Oral Science, Vol. 59, No. 4, 639-643, 2017
Hoffman, J. (2017) Interview to Cindy Kuzma, στο https://www.runnersworld.com/health-injuries/a20854907/5-ways-runners-are-messing-up-their-teeth/ (Πρόσβαση στις 27/02/2020)

Tanabe, M., Takahashi, T., Shimoyama, K., Toyoshima, Y., Ueno, T. (2013) Effects of rehydration and food consumption on salivary flow, pH and buffering capacity in young adult volunteers during ergometer exercise. J Int Soc Sports Nutr 10, 49.